Combate in mod natural astenia de primavara!

Astenia de primavara  se caracterizeaza printr-o stare de oboseala generala a organismului, fara o cauza aparenta, care afecteaza sfera fizica, psihica, intelectuala, emotionala, sexuala.
Poate fi cauzata de schimbarile de temperatura si presiune atmosferica, de lumina in exces, specifice acestui anotimp; pe de alta parte, la iesirea din iarna organismul nostru este epuizat, lipsit de vitalitate şi forţă, spoliat de vitamine si minerale.

Simptomele asteniei de primăvara sunt: stare de oboseala cronica, scaderea rezistentei la efort, lipsa de energie,  variatii ale apetitului alimentar, dureri de cap, somnolenta diurna, scaderea capacitatii de concentrare si memorare, tulburari de dispozitie, stari depresive, astenie sexuala.

fatigue

Ne vine in ajutor in primul rand o alimentatie proaspata, sanatoasa, care sa ne refaca necesarul de vitamine si minerale, sa ne redea tonusul fizic si psihic.

Este bine sa profitam de toata bogatia de verdeturi a primaverii si sa le consumam fara rezerve, deoareca au un rol important in combaterea asteniei de primavara, intarirea sistemului imunitar si imbunatatirea tonusului fizic si psihic. Vorbim de urzici, leurda, spanac, papadie, loboda, stevie, salata verde, ceapa si usturoi verde, patrunjel, marar, leustean, consumate  sub forma proaspata, de salate sau sucuri, singure sau in combinative, cu actiune detoxifianta, depurativa, diuretica; regleaza tranzitul intestinal, maresc imunitatea, scad colesterolul, imbunatatesc metabolismul si in acelasi timp sunt o sursa naturala bogata de vitamine, minerale, enzime, substante antioxidante, cu actiune tonica generala.

3-salate-de-primavara-spune-bun-venit-verdeturilor-proaspete_size1

Condimentele aromate-busuiocul, maghiranul, leusteanul, rozmarinul, menta, reprezinta, pe langa sursa de vitamine si minerale, tonice si energizante deosebit de eficace. Prin continutul lor, combat depresia si stresul, revigorand psihicul.

Fructele uscate sunt si ele o sursa de energie: curmale, smochine, stafide, care contin multe vitamine, inclusiv din grupul B, minerale, combat astenia, anemia,  energizeaza si revitalizeaza; totodata au si proprietati antioxidante si intarzie aparitia semnelor de imbatranire.

Este foarte important sa consumam multa vitamina C din surse naturale, deoarece ajuta la cresterea imunitatii, ne fortifica organismul: fructele de padure sunt tonice, vitaminizante si mineralizante, macesele  contin o concentratie importanta de vit C plus bioflavonoide, cu rol in creserea imunitatii si actiune antioxidanta; combat cu succes starea de oboseala cronica.

fructele-de-padure

Alte surse de vitamina C sunt: kiwi, papaya, mango, lamaie, grapefruit, portocale, pepene galben, ardeiul iute, rosii, gulii, spanac, patrunjel, cartofii dulci, varza de Bruxelles, conopida, broccoli.

Sa nu uitam de preparatele stupului, o sursa valoroasa de aminoacizi, vitamine din grupul B, minerale, enzime: mierea, polenul, pastura, laptisorul de matca.

Utilizati plantele adaptogene- Rhodiola rosea, Ginsengul, care ajuta organismul sa se adapteze la schimbarile de mediu si la stres, sa-si refaca echilibrul fizic si psihic si sa elimine starea de oboseala si slabiciune; sucul natural de Noni ajuta si el la combaterea  starii de astenie, amelioreaza  simptomelor depresiei, intareste sistemul imunitar; previne imbatranirea prematura; administrat seara inainte de culcare favorizeaza un somn linistit.

ginseng1Rhodiola-Rosea

Aromoterapia este deosebit de utila, ne poate creste nivelul energiei fizice si psihice (ulei esential de trandafir, lamaie, rozmarin, ghimbir, busuioc) sau ne poate relaxa si inlatura efectele stressului asupra organismului (ulei esential de lavanda, musetel, muscata, bergamota adaugate in apa de baie efectuata seara, inainte de culcare).

aromaterapie

De asemenea reflexoterapia si masajul terapeutic, sedintele de acupunctura ajuta la refacerea tonusului fizic si psihic al organismului, ne redau vitalitatea si buna-dispozitie.

Este momentul plimbărilor si în aer liber, a sporturilor practicate in natura, care ne pot ajuta foarte mult la fortificarea organismului si ne echilibreaza la nivel emotional; si de cate ori aveti ocazia, fugiti din mediul poluat al marilor orase, mergeti la munte, in paduri, si furati din energia binefacatoare a naturii !

646x404

Dr Ruxandra Constantina

medic specialist medicina familie, apifitoterapie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here