Acneea, intre mit si adevar

Autor:

O problema prezenta parca dintotdeauna in viata tinerelor fete, dar care prezinta o incidenta tot mai mare, chiar si in randul persoanelor adolescente de sex masculin.

Este de fapt o afectiune cutanata cauzata de o hipersecretie a glandelor sebacee, cu blocarea porilor care transporta sebumul spre suprafata pielii; uneori, bacteria Propionibacterium acnes (care in mod normal are un rol de protectie conta altor bacterii nocive) se inmulteste exagerat la nivelul porului blocat si determina aparitia de inflamatii si infectii epidermice.

Acneea poate avea mai multe forme: puncte negre, puncte albe, cosuri, chisturi.

Dincolo de cauze genetice, tulburari hormonale, excesul de sebum, exista o multitudine de factori favorizanti:

-alimentatie nesanatoasa: consum crescut de alimente fast-food, grasimi saturate, zahar

-stressul

-spalatul excesiv

-machiajul excesiv

Acneea afecteaza preponderent adolescentii, deoarece acestia prezinta o hiperactivitate a glandelor sebacee determinata de variatiile hormonale.

Putem preveni aparitia acneii ? In principal da, prin:

-alimentatie sanatoasa, bazata pe legume, verdeturi si fructe proaspete, carne peste, cereale integrale, seminte si fructe oleaginoase; se evita consumul exagerat de carne grasa, lapte si derivate lactate grase, patiserie, dulciuri, alimente si bauturi aditivate din comert, prajeli, condimente, cofeina si bauturi alcoolice.

-hidratare corecta

-managementul corect al stressului

-tratamentul corect al dezechilibrelor hormonale

– se va evita folosirea cosmeticelor pe baza de ulei

– cosurile nu se storc

Cea mai buna conduita terapeutica implica vizita (OBLIGATORIE) la medic (dermatolog, apifitoterapeut), investigarea corecta a cauzei si tratament personalizat, sub supraveghere medicala.

Terapia optima consta dintr-o asociere de :

-dieta + tratament naturist (intern si extern) cu plante (ceaiuri, tincturi, preparate gemoterapice, uleiuri esentiale) cu actiune detoxifianta, depurativa, reglatoare hormonale, antibacteriene: cimbru camp, galbenele, brusture, trei-frati-patati, urzica, papadie, busuioc, patrunjel; extract orz verde; extract dong quai, goldenseal, trifoi rosu, zmeur, lemn-dulce, aloe vera; echinaceea, propolis.

Rezultate excelente se obtin prin combinatii gemoterapice individualizate: extract muguri coacaz negru, extract muguri platan, extract muguri nuc, extract muguri smochin, extract muguri porumbar

Cazurile severe, care nu raspund la nici o alta terapie, trebuie tratate cu retinoizi, dar numai la recomandarea medicului dermatolog; sunt medicamente puternice, au actiune in majoritatea cazurilor; dar au si efecte adverse (cresterea colesterolului, a transaminazelor, accentuarea depresiei), care pot fi tinute sub control prin supraveghere atenta si terapii naturiste.

Din punct de vedere a medicinei chineze, aparitia acneei e determinata de neacceptarea propriei persoane, inseamna existenta unui conflict interior;invatati sa inlocuiti sentimentele de furie, frustare cu cele de acceptare, toleranta, incredere.

Acneea nu trebuie in nici un caz neglijata. Dincolo de implicatiile negative la nivel estetic, poate genera anxietate, depresie, pierderea stimei fata de propria persoana, evitarea socializarii.

Cereti sfatul specialistilor, orice problema isi are rezolvare !

[us_single_image image=”664″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” size=”thumbnail” link=””]

Dr. Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie
http://www.drconstantinaruxandra.ro
Centrul de Terapii Naturiste SANAVIT CONSULT
https://www.facebook.com/SanavitConsult
Telefon: 0733.299.355