Ce substante toxice sa eviti daca esti insarcinata

Autor:

Femeile insarcinate, ca si mamele care alapteaza, trebuie sa acorde o atentie speciala chimicalelor care se gasesc in mancare, in produsele de ingrijire personala, in cosmetice, in parfumuri,  in recipientele de plastic, etc

Acestea actioneaza prin efect cumulativ, adica se acumuleaza treptata in organism si duc la imbolnavire – de la alergii, urticarie, astm, pana la tulburari hormonale, tulburari de crestere ale fatului, tulburari de comportament, tulburari de reproducere.

 

O substanta larg raspandita este bisfenolul A,  prezent in foarte multe produse (recipiente din plastic pentru apa si mancare, peturi, jucarii, ochelari de soare, produse de îngrijire corporală).

El poate provoca infertilitate, leucemie, diabet zaharat, afectare hepatica, cancer mamar; la femeia insarcinata, mareste mult riscul de avort si nastere prematura; tot el este responsabil de o serie de malformatii fetale .

O alta clasa de substante toxice este reprezentata de ftalati (prezenţi in produse de machiaj, deodorante, oja, fixativ, sampon, parfumuri-inclusiv cele de firma).

 

Alaturi de bisfenol, ftalatii fac parte din grupa perturbatorilor endocrini, care afecteaza grav balanta hormonala a viitorului copil; la fetii de sex masculin, poate provoca anomalii ale organelor genitale; provoaca si afectare hepatica si renala.

Aceste perturbatori endocrini ( PED) au fost puse in legatura cu hiperactivitatea, ADHD-ul si problemele comportamentale la copii.

Pe lista substantelor nocive pt sanatate trebuie inclusi si parabenii (methyl/propyl/butyl/ethyl) care sunt preznti in majoritatea produselor de ingrijire personala si in parfumuri; au actiune estrogen-like, adica se acumuleaza la nivelul glandei mamare si ovarelor si provoaca tulburari hormonale, hiperfoliculinemie, mastoza fibro-chistica, chisturi ovariene si chiar cancer de san.

Majoritatea parfumurilor, chiar si cele scumpe, au in compozitie foarte multe arome sintetice, chimice, care pot provoca alergii, astm, dar si tulburari endocrine; foarte periculoase sunt aromele care imita parfumul de mosc.

Deci, dragi mamici, incercati sa folositi doar produse naturale, bio, pentru ingrijirea personala, machiaj, parfumuri, etc

Doar asa aparati sanatatea sarcinii si a viitorului copil !  

femme enceinte