Detoxifierea de primavara – benefica pentru trup, minte, suflet!

Autor:

Avem nevoie de o cura detoxifiere ? Naturopatii spun ca DA; medicii alopati spun ca NU este necesara, pt ca organismul nostru are propriile cai naturale de detoxifiere si purificare; toate persoanele care efectueaza regulat aceste cure au simtit „pe propria piele” efectele Benefice: in primul rand pielea devine mai luminoasa si mai stralucitoare, a disparut aspectul de tegument tern, mat, imbatranit ; creste nivelul energiei fizice si psihice; se imbunatateste digestia; se imbunatateste calitatea somnului; toti s-au simtit mai bine din punct de vedere fizic, psihic, emotional!

Ce este detoxifierea? Un proces natural de eliminare a toxinelor (exo și endogene) acumulate în organism; acesta, in mod normal, dispune de propriile mijloace de detoxifiere; în condițiile vieții actuale, alimentația dezechilibrată, stresul, poluarea, lipsa de mișcare, abuzul de medicamente, toți sunt factori care se cumulează și depășesc capacitățile organismului de eliminare a toxinelor și astfel pot apărea tulburări hormonale, metabolice, circulatorii, mergând chiar până la apariția unor boli grave.

Detoxifierea poate fi realizată atât de persoanele sănătoase, cât și de cele care au diverse afecțiuni; ajuta organismul să elimine o serie de toxine sau compuși nocivi, să-și îmbunătățească metabolismul, să scape de kilogramele în plus, să-și recapete tonusul fizic și psihic.

Deci avem cu toti nevoie de o cura detoxifiere, pe care o putem urma pe o perioadă de 7-21 zile, iar primăvara este anotimpul ideal pentru o detoxifiere eficientă.

Modificarea majoră pe care trebuie sa o efectuăm este legată de stilul de viată-in primul rand alimentatia, care trebuie să se bazeze pe legume si verdeturi proaspete, specifice acestui anotimp; sa renuntăm la consumul de carne grasă si mezeluri, afumături, prăjeli, conserve, paine albă, preparate de patiserie din comert, dulciuri concentrate, alimente si sucuri ce contin aditivi si coloranti sintetici; renuntati la excesul de cafea, alcool si la fumat.

Consumati verdeturile primăverii, pe cat posibil in stare cruda, proaspata, sub forma de salate (sau fierte timp scurt la aburi) ; acestea contin multe vitamine, minerale, fibre, enzime, clorofilă ; au actiune tonică generală, antianemică; cresc imunitatea ; au rol detoxifiant-depurativ, diuretic, reglează tranzitul, ajută la reglarea valorilor colesterolului si trigliceridelor: intensifică metabolismul:  urzici, păpădie, stevie, spanac, leurdă, untisor, nasturel, lobodă, salată verde, ceapă si usturoi verde; condimente aromatice, foarte bogate in vitamine si minerale: leustean, pătrunjel, mărar, adăugate ca atare in mancăruri sau sub formă de sucuri, cu efecte mult mai puternice (de ex suc pătrunjel, 250 ml/zi).

Consumati cat mai multe salate asortate, colorate, in care adăugati ulei presat rece de măsline, canepă, in, samburi de struguri si seminte de in, de susan, de floarea soarelui.

Hidratarea este foarte importantă, consumati aprox 2-2,5 l/lichide/zi-apa, ceaiuri, sucuri naturale de legume si fructe:
ceaiuri medicinale: de urzică, păpădie, soc, mesteacăn, frasin, musetel, merisor, ienupăr, coada-calului, cicoare, brusture, trei-frati-pătati: 3-4 căni de ceai pe zi (de preferat amestecuri)
ceaiuri asiatice– verde, alb, pu-erh, roiboos, 2-3 căni/zi care ne hidratează, sunt o sursă de antioxidanți, îmbunătățesc digestia, stimulează procesul de ardere a grăsimilor, accelerează metabolismul.
-puteti incepe ziua cu un pahar mare de apă plată (eventual călduță) cu adaos de suc de lămâie.
suc aloe vera- proprietăti depurative si detoxifiante, stimulează tranzitul intestinal, accelerează metabolismul
suc noni-sursă excelentă de antioxidanti
suc de orz verde, care este un sursa foarte bogată de enzime (superoxid dismutază – SOD, care inactivează radicalii liberi nocivi),   aminoacizi, proteine, celuloză, vitamine, minerale, clorofilă; are un puternic efect detoxifiant, stimulează imunitatea organismului, incetineste procesul de imbătranire si ajută la regenerarea celulară.
sucuri legume proaspăt preparate de spanac, sfeclă, morcovi, telină

Putem utiliza extracte de alge (spirulina, chlorella, fucus) cu efecte detoxifiante, antitoxice si vitalizante puternice.

Pentru a accelera procesele metabolice de eliminare a toxinelor, în această perioadă este bine să efectuăm câteva ședințe de reflexoterapie, drenaj limfatic și masaj terapeutic, care imbunatatesc circulatia si metabolismul, accelereaza procesul de eliminarea a excesului de toxine si de apa din organism, ne echilibreaza energiile, ne relaxeaza.

Va recomand ca, inainte de a incepe o cura de detoxifiere, sa consultati un medic naturopat, eventual sa va efectuati un set de analize si o evaluarea a starii de sanatate cu ajutorul biorezonantei; detoxifierea trebuie individualizata in functie de toleranta individuala, de afectiunile asociate!

Si nu in ultimul rand, practicati zilnic exercitii de respiratie profunda, de relaxare si meditatie, eliberati-va corpul si mintea de sentimente negative, invatati sa va incărcati cu energii pozitive, sa va echilibrati la nivel psihoemotional !

[us_single_image image=”664″ style=”vc_box_shadow” border_color=”grey” img_link_target=”_blank” link=”” size=”thumbnail”]

Dr. Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie
http://www.drconstantinaruxandra.ro
Centrul de Terapii Naturiste SANAVIT CONSULT
https://www.facebook.com/SanavitConsult
Telefon: 0733.299.355