Gimnastica medicala la copilul prematur

Autor:

Prematurii sunt considerati bebelusii nascuti inainte de saptamana a 37-a de sarcina. Acesti copii sunt supusi mai multor riscuri si necesita ingrijiri speciale atat de la medici, dar mai ales de la parinti.

Copiii nascuti prematur nu au aceeasi dezvoltare neuromotorie ca a unui bebelus nascut la termen. Ei se nasc cu organismul insuficient dezvoltat si au nevoie de ingrijiri speciale.

prematur 1

Masajul si gimnastica sunt esentiale pentru toti bebelusii inca din primele zile dupa nastere, dar pentru prematuri au un rol special, ajutandu-i sa recupereze si sa dezvolte abilitati motrice normale.

Evolutia prematurului depinde de VG (varsta gestationala) si de Gn (greutatea la nastere), dar si de ingrijirile ulterioare.

Gimnastica medicala trateaza numeroase afectiuni prin intermediul programelor de exercitii terapeutice, alcatuite individual in functie de afectiune si de evolutia sau involutia acesteia.

Dupa stabilirea diagnosticul de catre un medic de specialitate se recurge la aplicarea tratamentului prin kinetoterapie.

Gimnastica medicala a bebelusilor este recomandata atunci cand exista anumite deficiente sau probleme in dezvoltarea lui, asa cum se intampla cu prematurii. Exercitiile sunt facute de kinetoterapeuti si au ca rol corectarea, imbunatatirea si perfectionarea miscarilor sugarului.

 

2098

Aptitudinile neuromotorii ale bebelusilor prematuri sunt deficitare spre deosebire de cele ale micutilor nascuti la termen. Gimnastica medicala trebuie inceputa cat mai repede dupa nastere pentru ca rezultatele sa fie mai rapide. Cu astfel de bebelusi trebuie sa se lucreze intens cu privire la recuperarea motrice. Deficitul de dezvoltare fata de copiii nascuti la termen se recupereaza adesea pana in jurul varstei de 2 ani. Nu este un demers usor, ci unul care presupune rabdare si angajament din partea parintilor.

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti dupa nasterea copilului este sa consultati un kinetoterapeut. Multi parinti opteaza sa faca singuri astfel de masaje si exercitii, insa este destul de periculos. Masajul medical nu este acelasi lucru cu cel pe care i-l faci copilului dupa baita. Trebuie sa ai cunostinte medicale temeinice pentru ca el sa dea rezultate. Un kinetoterapeut va realiza un program de exercitii adaptat nevoilor si conditiei medicale a bebelusului dumneavoastra.

header_default

Prin gimnastica medicala realizata la copiii prematuri se urmareste in mod special:

 

  • relaxarea si tonifierea musculaturii;

 

  • stimularea circulatiei sanguine;

 

  • evitarea tulburarilor posturale;

 

  • stimularea dezvoltarii;

 

  • formarea de deprinderi locomotorii si neuromotorii corecte;

 

  • tonifierea inimii si a plamanilor.

 

 

Gimnastica medicala urmareste intarirea si accentuarea miscarilor naturale ale corpului, fara a supune bebelusul unui efort si fara a-l incomoda in vreun fel. In plus, masajul si gimnastica au beneficii si in alte zone ale sanatatii lui:

 

  • il ajuta sa doarma mai bine;

 

  • il ajuta sa socializeze;

 

  • favorizeaza digestia;

 

  • combat rahitismul etc.

 

Kt. Burileanu Horia Alin

Kinetoterapeut RPG

Centrul de Recuperare Medicala PROKINETIC Craiova

http://prokinetic.ro/