Soarele, prieten sau dusman ?!

Autor:

Cum ne protejam pielea in timpul verii

A venit anotimpul cald, in sfarsit ne bucuram de soare, dar este bine sa ne luam si masurile de precautie necesare pentru ca soarele sa ne ramane prieten si nu dusman si sa ne bucuram din plin de beneficiile razelor solare asupra fizicului si psihicului nostru.  Sa nu uitam ca soarele are un rol pozitiv asupra organismului: stimuleaza imunitatea, omoara diferite bacterii si virusuri, calmeaza durerile articulare, stimuleaza producerea de vitamina D la nivelul pielii, inlatura depresia, tonifica si energizeaza; amelioreaza unele boli dermatologice (acneea, psoriazis, vitiligo).

Soleil-les-complements-alimentaires-ne-remplacent-pas-les-cremes-solaires_exact441x300

Pe de alta parte insa, o expunere prelungita la soare are un impact negativ atat pe termen scurt cat si pe termen lung; la nivelul pielii  favorizeaza imbatranirea prematura a pielii, aparitia ridurilor, a petelor pigmentare, poate determina arsuri si alergii solare, pe termen lung, poate declansa temutul cancer de piele ; de asemenea  provoaca insolatie, scaderea acuitatii vizuale, leziuni ale retinei, agravarea unor colagenoze.

Atentie la medicamentele fotosensibilizante.

Multe medicamente frecvent prescrise – antibiotice, antiinflamatoare, medicamente pentru diabet, hipertensiune – cresc sensibilitatea pielii la lumina. La fel preparatele cu sunatoare.

Responsabile pentru efectele negative asupra pielii sunt razele utraviolete (UVA si UVB) ; intervalul de timp intre momentul agresiunii radiatiilor solare asupra pielii si aparitia efectelor nocive vizibile poate fi cuprins intre 20 si 30 ani.

Multi dintre noi se intrebam : de ce inainte puteam sta mult mai mult timp la soare fara sa ne ardem ?

Raspunsul este : stratul de ozon se micsoreaza din cauza poluantilor atmosferici si, de la an la an, la nivelul pamantului ajung mai multe tipuri de radiatii care sunt si mai puternice.

In plus, exploziile solare sunt din ce in ce mai frecvente si mai puternice, crescand riscul de cancer cutantat.

Relatia dintre soare si cancerul de piele e oficial recunoscuta, peste 95% dintre cancerele de piele fiind cauzate de soare.

De aceea cea mai buna atitudine este cea de prevenire a arsurilor solare si a altor probleme ale pielii asigurandu-ne o dubla protectie solara:

externa; expunere limitata la soare (in orele 7-9, 17-20), protectia mecanica a corpului (purtarea unei imbracaminti realizata din fibre naturale, a unor palarii cu boruri largi), folosrea ochelarilor de soare cu filtru UV; utilizarea unor creme de protectie care actioneaza prin blocarea radiatiilor solare si/sau prin absorbtia selectiva a razelor UV de tip A si B. Aceste creme trebuie alese in functie de tipul piele, de varsta; ele trebuie aplicate la 3-4 ore si obligatoriu dupa orice baie in apa.

Este bine ca aceste creme fotoprotectoare sa contina cat mai multe ingrediente naturale (ulei catina, ulei macadamia, unt cacao, unt shea, extract galbenele, de rodie , de goji, morcov, argan, aloe vera, etc), fara parabeni, sls, alcool, alergeni, derivati de petrol; realizeaza o fotoprotectie naturala si larga contra UVA/UVB/UVC.

Nu uitati sa va protejati si fata, inclusiv buzele ! Purtati ochelari de soare de calitate, cu reala protectie UV !

 

des-positions-officielles-qui-evoluent

Cu toate acestea, sa nu uitam ca orice crema am folosi, ea nu ne poate oferi fotoprotectie suta la suta, in special cand nivelul de radiatii (pe o scara de la 1-15) e crescut (peste 8). Expunerea corpului trebuie sa se supuna acelorasi reguli, in caz contrar creste riscul dezvoltarii unui cancer cutanat.

96180512

interna: in aceasta perioada trebuie sa ajutam corpul sa faca fata excesului de radicali liberi generat de radiatiile ultraviolete si sa ne asiguram o bronzare uniforma si sanatoasa; acest lucru poate fi realizat printr-o alimentatie care sa cuprinda cat mai multe legume si fructe intens colorate in stare proaspata si neprelucrate termic (in special de culoare portocalie, rosie, galbena), care contin betacaroten si alte vitamine cu rol antioxidant (A, E, C), minerale si enzime plus o cantitate mare de apa: morcov, rosii, ardei gras, varza rosie, dovleac, papaya, pepene, struguri, caise , piersici, banana, citrice, mango; legume cu frunze verzi; ghimbirul are proprietatea de a preveni cancerul de piele gratie unui component, gingerol; sa nu uitam de acizi grasi omega 3, 6, 9, continuti in peste si ulei de peste, seminte de in, de susan, ulei de masline, de samburi de struguri care ajuta la mentinerea hidratarii si elasticitatii pielii si au si rol antioxidant impotriva radiatiilor UV; trebuie sa ne hidratam adecvat (minim 2  lichide/zi-apa, ceai, supe si ciorbe din legume, sucuri naturale); benefic este consumul de ceai verde, o sursa importanta de polifenoli, care ii confera actiunea antioxidanta si care protejeaza celulele organismului de stresul oxidativ, protejeaza si hidrateaza pielea; ceaiul verde se poate consuma in amestec cu suc de citrice si miere naturala.

sun-et-boissons-40039709

Este bine ca, cu aprox  7-15 zile inainte de expunerea la soare, sa luam suplimente ce pot activa sinteza de melanina si care ne permit sa ne bronzam mai repede; coenzima Q 10 care patrunde in straturile pielii si protejeaza organismul impotriva radiatiilor solare; de preferat administrarea coenzimei Q 10 in ulei de catina (aprox 20 mg/zi), pentru o absorbtie optima.

Sa nu uitam ca numarul persoanelor atinse de cancer cutanat este intr-o continua si ingrijoratoare crestere; cu cat arsurile solare se produc la varste mai tinere, cand pielea este mai sensibila si mai vulnerabila, cu atat creste riscul aparitiei cancerului.

Dr. Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie
http://www.drconstantinaruxandra.ro
Centrul de Terapii Naturiste SANAVIT CONSULT
https://www.facebook.com/SanavitConsult
Telefon: 0733.299.355

 

indice-protection-lunettes-1