Strugurii, izvor de sanatate !

Autor:

„Singurele minuni aparţin naturii. Torni in vie apa si creste vin.”

cuisine-et-service-de-table-set-de-table-verres-de-vin-et-raisi-3461703-set-de-table-viin-3-7103d_570x0

Compozitia strugurilor (bogatie de vitamine, enzime, minerale, substante antioxidante, proteine, grasimi vegetale, glucide, taninuri, acid citric si tartric ) le confera virtuti terapeutice deosebite: efect tonic fizic si psihic, energizant, depuratic-detoxifiant, antialergic, de stimulare a digestiei; mentin acuitatea vizuala, incetinesc imbatranirea, combat bolile degenerative, previn aparitia bolilor cardio-vasculare, cresc imunitatea, combat virozele; previn aparitia bolilor canceroase.

Deci strugurii, pe langa faptul ca sunt atat de gustosi, au efecte benefice intr-o multitudine de afectiuni: constipatie cronica, reumatism, guta, ulcer, gastrita, litiaza renala si biliara, anemie, tulburari cardiovasculare, tulburari hormonale feminine, alergii, convalescenta, depresie

-Exista diferente de efect terapeutic intre strugurii albi si cei negrii?

15257772-nature-morte-noir-vert-rouge-tas-de-raisins-de-pr-s-sur-fond-blanc-isol

Strugurii negri au o cantitate mai mare de antioxidanti, deci un efect mai puternic; si vorbim in primul rand de efectul resveratrolului din strugurii negri-este un antioxidant puternic care scade colesterolul rau, fluidizeaza sangele si reduce semnificativ riscul formarii de cheaguri de sange; de asemenea, impiedica imbatranirea prematura, in special imbatranirea sistemului cardiovascular si a creierului, este anticancerigen.

Exista cure de slabit cu struguri ? In ce constau ele ?

Raspunsul este categoric Da– prin dieta cu struguri va fi stimulata digestia si diureza si se vor elimina toxinele din organism; sarurile de mangan, care stimuleaza metabolismul zaharurilor si grasimilor, vor influenta benefic functiile hepatice si renale; scaderea in greutate cu ajutorul dietei cu struguri se explica si prin prezenta sarurilor de crom din boabele de struguri.

Contraindicatii la cura cu struguri : bolile in care este strict contraindicata cura cu struguri sunt: diabetul, problemele renale grave, hipertensiunea grava, retentia de apa in tesuturi, colita de fermentatie, diareea cronica.
Exista bine sa „rontaim” strugurii cu tot cu samburi si coaja, pentru a beneficia de efectele pozitive ale antioxidantilor din coaja si ale uleiului extras din samburi.

-Vinul- este benefic sau nu consumul de vin (alb sau negru) ?

 vinogradnoe-vino_1

 

Consumul de vin rosu in cantitate redusa ajuta la mentinerea greutatii (este putin caloric si accelereza metabolismul); provoaca vasodilatatie, fludifica sangele ajuta la scaderea colestrolului rau si a tensiunii arteriale.

 

Actiunea daunatoare a abuzului de vin a fost descrisa foarte plastic de marele scriitor Petrarca: “Vinul este nevatamator, daca se respecta doza si daca se bea cu moderatie si cumpatare. Primul pahar de vin taie setea, al doilea da buna dispozitie, al treilea da placere, al patrulea tine in spate betia, al cincilea mania, al saselea cearta, al saptelea furia, al optulea somnul, iar al noualea boala sigura”.

 

Strugurii sunt mai utili pentru sanatatea noastra decat vinul, al carui consum zilnic trebuie limitat (limita maxima pentru o persoana sanatoasa se incadreaza in general, in functie de sex si de masa corporala, intre 150 si 350 ml pe zi; aceasta limita maxima nu trebuie in niciun caz atinsa zilnic).

Inlocuiti vinul cu strugurii proaspeti sau cu must ori de cate ori aveti posibilitatea.