Testeaza-ti adevarata varsta a organismului

Autor:

Exercitiile fizice reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, a atacurilor cerebrale si a altor probleme de sanatate grave. Totusi, in ciuda beneficiilor evidente, 44% din adulti nu fac sport deloc. 

Iata cum iti poti testa adevarata varsta si stare de sanatate a organismului, in functie de exercitii specifice varstei tale biologice:

1. La 20-30 de ani – viteza si rezistenta

Alearga intre doua puncte stabilite incercand sa maresti viteza din ce in ce mai mult. Cu cat vei reusi sa alergi mai repede si vei rezista mai mult, cu atat sanatatea ta este mai buna. Exista si aplicatii pe telefonul mobil care te pot ajuta sa monitorizezi acest exercitiu sau poti folosi un clasic cronometru.

 

2. La 30-40 de ani – rezistenta 

Este varsta la care femeile in general devin mame, prin urmare este nevoie de mai multa atentie, nu doar la nivel fizic, ci si din pricina schimbarilor hormonale. Exercitiul recomandat de specialisti: o femeie ar trebui sa poata alerga 1,6 km in 9 minute, iar un barbat in 8 minute. Jumatate din persoanele aflate in acest interval de varsta reusesc acest lucru. Un studiu al Institutului Cooper din Dallas – Texas (SUA) a aratat ca daca depasesti acest interval de timp cu 1-3 minute, riscul de a dezvolta o afectiune cardiaca va creste cu 30%.

3. La 40-50 de ani – testul de stres