Tineretea si sanatatea depind de gene sau de stilul de viata?

Autor:

 

De ce imbatranim? Cum putem creste speranta de viata?

Imbatranim din momentul in care ne nastem. Imbatranirea este un proces degenerativ progresiv, cu o acumulare graduala de efecte fizice negative care genereaza o slabire a organismului si-l fac vulnerabil in fata bolilor. Acest lucru este rezultatul unor procese inevitabile de uzura, insa rapiditatea cu care acestea inainteaza poate sa fie influentata de capacitatea organismului de a preveni si repara daunele aferente acestui proces natural.

Practic, imbatranirea se datoreaza unui program genetic, durata vietii fiind dependenta de gene iar codul genetic modificandu-se si el sub actiunea agresiunilor, radicalilor liberi mentionati mai sus.

 

images

Mecanismele imbatranirii au inceput sa fie elucidate. Se poate trai intr-o forma extraordinara mult timp, prevenind rigorile varstei: printr-o alimentatie sanatoasa si nutritiva, printr-o activitate fizica, printr-o viata afectiva activa, destinsa si lipsita de stres. Fiecare particica din corpul nostru imbatraneste in maniera sa si in ritmul sau. Plamanii, vasele sangvine si articulatiile sunt atinse mai rapid. Creierul este mai rezistent, la fel ca si pielea.

Organismul poarta inscris in nucleul celulelor noastre linia vietii. Suntem programati sa traim 110, 120 de ani.

prologation-de-duree-de-vie-d-une-activite

Sanatatea noastra (fizica, psihica, emotionala) este rezultatul interactiunii dintre terenul genetic mostenit, la care se adauga influenta factorilor externi ai mediului in care traim, plus influenta stilului propriu de viata.

Primul factor – mostenirea genetica- poate fi influentat putin sau deloc in acest moment al dezvoltarii medicinii.

Stilul de viata are mai multe componente printre care si factorii externi ai ambientului in care traim – de multe ori este foarte greu, aproape imposibil sa reducem poluarea atmosferica, sa diminuam cantitatea de aditivi chimici adaugate produselor de ingrijire corporala si pt gospodarie, sa reducem cantitatea de pesticide din alimente, sa reducem radioactivitatea, sa ne schimbam zona in care locuim.

Avem la dispozitie celelalte componente ale stilul nostru de viata (alimentatie, odihna, miscare, echilibru psihic, emotional, fizic etc) asupra carora putem actiona pe deplin, astfel incat sa devina aliatii nostri in „lupta” pentru pastrarea sanatatii, tineretii si frumusetii organismului nostru, atat la interior, cat si la exterior.

Saude

 

Studii efectuate au ratat ca restrictia calorica intr-un proces controlat de pana la 30%, cu o dieta variata, poate prelungi durata de viata cu pana la 40-50 de ani. Acelasi efect se poate obtine prin stimularea familiei de gene SIRT1, care codifica sirtuinele, numite si “gene ale longevitatii” ce permit cresterea ratei de viata a celulelor.

mythe-aliments-bio-4939

Imbatranirea este un process continuu si ireversibil; putem insa sa incetinim acest proces sau sa prevenim o imbatranire prematura actionand asupra principalilor factori care il influenteaza din stilul de viata:

  • alimentatie sanatoasa (predomina legume, fructe, verdeturi proaspete, cat mai putin prelucrate termic, se evita alimentele si bauturile din comert, aditivate si pline de E-uri);
  • combaterea sedentarismului si efectuarea de miscare zilnic (cel putin 30 minute de mers in ritm alert);
  • eliminarea din viata noastra a unor obiceiuri nocive;
  • respectarea orelor de odihna;
  • gandire pozitiva;
  • administrarea constanta si regulata de suplimente nutritive ce contin extracte naturale active cu actiune antioxidanta si antiinflamatorie, capabile sa neutralizeze efectele nocive asupra organismului generate de radicalii liberi, care previn si incetinesc deteriorarea oxidativa (stresul oxidativ) din corpul nostru si ne pastreaza sanatatea, vitalitatea si frumustea (interna si externa).
  • folosirea terapiilor alternative pentru eliminarea stressului (masaj terapeutic, reflexoterapie), etc.

Dr. Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie
http://www.drconstantinaruxandra.ro
Centrul de Terapii Naturiste SANAVIT CONSULT
https://www.facebook.com/SanavitConsult
Telefon: 0733.299.355

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here