„Tratamentul naturist după ureche ori n-are efect ori ne face rău“

Autor:

Medicul apifitoterapeut Ruxandra Constantina ne-a explicat, printre altele, cum trebuie să urmăm un tratament naturist, cum se face corect detoxificarea  și cum ne ajută plantele în lupta cu cancerul.

Click! Sănătate: Cum putem recunoaşte un medic fitoterapeut bun şi la ce să ne aşteptăm când ni se recomandă un tratament naturist?

Dr. Ruxandra Constantina: Ideal este să mergem la un medic care are o pregătire de medicină clasică şi o supraspecializare în apifitoterapie sau homeopatie. Acest medic, în funcţie de anamneză, ne va da un tratament individualizat.

Tratamentele nu sunt universal valabile şi nu se iau de la magazinele de tip plafar sau de pe internet. Totdeauna reuşita tratamentului naturist depinde foarte mult de stilul de viaţă, care trebuie să fie unul sănătos, iar medicul ne va da indicații în acest sens. Cel mai important, pacientul trebuie privit ca pe o entitate fizică, psihică, emoţională, spirituală.

Click! Sănătate: Produsele naturiste pot da și reacţii adverse. Ne puteţi da câteva exemple?

Dr. Ruxandra Constantina: Haideţi să luăm banalul ceai verde, pentru că acum trebuie să ne hidratăm. El este foarte bun, pentru că are şi antioxidanţi şi ne apără pielea de razele ultraviolete, însă consumat pe perioade lungi sau în cantităţi mari, 4 – 5 căni pe zi, pe lângă că este diuretic, inhibă şi absorbţia de calciu şi fier și te poți trezi cu anemie sau că faci crize de spasmofolie, din cauza deficitului de calciu. Atenţie! Ceaiul verde nu este indicat persoanelor care sunt hipotensive, pentru că reglează tensiunea, adică o scade, iar eu dacă deja am tensiunea mică, risc să leşin, să fac lipotimie, mai ales acum, vara.

Sunătoarea interferează şi scade eficacitatea anticoncepţionalelor orale. Apoi, puţină lume ştie că atunci când luăm preparate cu sunătoare, chiar ceai, nu trebuie să ne expunem la soare, pentru că pot să apară diferite erupţii la nivelul pielii, pentru că sunătoarea este o plantă fotosensibilizatoare, ca şi coada-şoricelului.

Mai mult, sunătoarea poate să dea nevralgii. Echinacea nu se ia în paralel cu medicamentele anticolesterol, pentru că apar efecte adverse, cum ar potenţarea dar și anularea efectului tratamentului. În plus, poate să afecteze ficatul, pentru că aceste medicamente se metabolizează la nivel hepatic. Cu alte cuvinte, tratamentul naturist <<după ureche>> ori n-are efect ori ne face rău.

Click! Sănătate: La fel ca la medicamente, cât de important este ca produsele naturiste să fie luate la o anumită oră?

Dr. Ruxandra Constantina: În funcţie de tipul de plantă şi de tipul de preparat le recomandăm să le ia înainte sau după mese, ori în prima parte a zilei sau în a doua. De exemplu, tincturile trebuie luate între mese, pentru că ele conţin şi alcool şi pot produse iritaţii gastrice.

Neapărat, tincturile trebuie diluate în apă sau ceai, nu luate ca atare. Preparatele energizante, ginseng, rhodiola rosea, rozmarin, care ne tonifică, ne cresc nivelul de energie fizică şi psihică, trebuie să le luăm în prima parte a zilei, pentru că dau insomnii. Plantele sedative se iau înainte de culcare.

Citeste mai mult pe http://www.clicksanatate.ro/Dr-ruxandra-constantina-tratamentul-naturist-dupa-ureche-ori-n-are-efect-ori-ne-face-rau_0_12617.html