A venit vara si odata cu ea si temperaturile ridicate, chiar caniculare.
Sa ne bucuram de soarele binefacator, dar in acelasi timp sa fim constienti de pericolele la care ne expunem daca stam in bataia soarelui in orele periculoase (intervalul 10-16), chiar daca folosim crema de protectie solara.
Nu uitati si de protectia fizica a corpului – palarie de soare, umbrelute de protectie, imbracaminte din materiale naturale (in, bumbac, matase) de culoare deschisa, ochelari de soare (din sticla, cu protectie UV).
Nu uitati sa va hidratati cu apa, sucuri naturale, ceaiuri de fructe.
In acesta saptamana, am realizat un interviu deosebit de interesant cu d-nul prof. dr. CATALIN COPAESCU, chirug de excelenta in chirurgia metabolica si bariatrica, director general Ponderas (http://www.ponderas.ro/), , referitor la o maladie ce are o incidenta crescuta atat la nivel mondial, cat si in Romania, cancerul de colon si/sau de rect. La noi, incidenta cancerului colorectal este considerata medie, din pacate in ultimii 10 ani a cunoscut o crestere marcata, in special in mediul urban.
Trebuie sa fim constienti de importanta prevenirii acestei boli, prin evitarea acelor factori care ii favorizeaza aparitia:
–alimentatia: dieta saraca in fibre, bogata in grasimi (atentie la consumul de carne rosie, carne procesata, alimente prajite, alimente ce contin multi aditivi alimentari)
– consumul regulat de alcool
-sedentarismul
-fumatul
–boli: obezitate, diabetul insulino-rezistent
–radioterapia efectuata in zona abdominala pentru tratarea altor forme de cancer
Ce ne recomanda d-nul prof. dr. Catalin Copaescu?
Trebuie sa fim atenti la aspectul scaunului nostru, nu este nimic rusinos, este chiar indicat acest lucru. In cazul in care observam prezenta sangelui in scaun, ne prezentam de urgenta la medic.
La pacientii cu hemoroizi care sangereaza, de multe ori hemoroizii pot coexista cu un cancer de colon/rect, deci un tratament medicamentos poate rezolva, temporar, sangerarea, dar pierdem luni si ani pretiosi, timp in care tumora progreseaza.
Daca observi modificari ale tranzitului intestinal, stare de fatigabilitate, consulta medicul de familie. Tot el este cel care trebuie sa va informeze despre oportunitatea efectuarii unor teste de tip screening pentru depistarea cancerului de colon.
Examinarea prin colonoscopie este „obligatorie” pentru pacientii de peste 50 ani, in aparenta sanatosi.
Pentru persoanele cu istoric familial de cancer de colon, colonoscopia trebuie efectuata periodic incepand cu mult inainte (chiar de la 30, 40 ani), pentru ca riscul prezentei unei probleme similare este foarte mare.
Vestea buna? Orice cancer de colon/rect depistat in stadiul incipient poate fi rezolvat chirurgical! Leziunile precanceroase, chiar avansate, pot fi rezolvate pe cale endoscopica.
Pentru ca sanatatea copiilor nostri este foarte importanta, vom vorbi despre o afectiune numita ambliopie sau „ochiul lenes”, cu d-na dr. CARMEN DRAGNE, medic primar oftalmolog la Clinica Ama Optimex (http://www.amaoptimex.ro/).
Ambliopia are debutul inca din primii ani de viata, odata cu formarea vederii binoculare. Una dintre principalele cauze ale aparitiei acestei afectiuni este reprezentata de viciile de refractie (miopie, astigmatism, hipermetropie) necorectate la timp.
Deci, dragi parinti, nu uitati sa mergeti cu copilul la medicul oftalmolog, in jurul varstei de 3-4 ani, aceasta consultatie preventiva fiind absolut necesara, chiar daca ochiul copilului este in aparenta sanatos. Investigatia pentru depistarea ambliopiei este rapida, absolut nedureroasa si netraumatizanta pentru copil.
Tratamentul actual presupune folosirea unor ochelari „minune” – Amblyz– de fapt un dispozitiv medical care realizeaza o corectie optica.
Sunt comozi, arata bine, iar copilul isi poate desfasura activitatea fara sa fie incomodat de ei.
Va doresc o saptamana insorita !
Sa iti doresti sa fi sanatos este o parte din sanatate (Seneca)