În sfârșit este vară și ne dorim să stăm cât mai mult la soare. Și pentru că este și vacanță, vrem să ne și bronzăm, desigur! Ca părinți ne facem griji pentru copiii noștri. Ar trebui să ne reamintim și să ținem cont că expunerile repetate la soare se cumulează încă din perioada copilăriei și până la vârsta adultului.
Specialiștii ne reamintesc faptul că cinci arsuri solare în timpul copilăriei și adolescenței ne pot crește riscul apariției de melanom, cancer al pielii, cu 80% la vârstă adultă!
Până la 2 ani, copiii sunt mai expuși efectelor nefaste ale radiațiilor solare
Studii recente au arătat că acei copii care la vârste fragede au fost lăsăți în lumina directă a soarelui au riscul cel mai mare de a dezvolta mai târziu cancere de piele. Nu ne dorim așa ceva și atunci bine ar fi să ne protejăm corect copiii de soare.
Întâi de toate, ar trebui să realizăm că lumina soarelui ajută la fixarea calciului în oaselor copiilor, dar poate fi și nocivă pentru pielea sensibilă a micuților. Pediatrii și dermatologii avertizează că în primele luni de viață, copiii nu ar trebui să facă plajă, pentru că pielea lor nu este pregătită să se apare de razele soarelui. Pielea bebelușilor nu are suficientă melatonină, pigmentul care protejează împotriva ultravioletelor.
Roșeața și disconfortul, arsurile solare pot apărea după 15 minute de stat la soare, iar arsurile solare repetate pot duce în timp la apariția cancerului de piele.
Ce spun specialiștii despre expunerea la soare a copiilor?
Mare grijă, expunerea neprotejată la soare este mai periculoasă pentru copiii cu multe alunițe, pistrui, tenul și părul deschise la culoare sau pentru cei care au în familie rude cu cancer de piele.
Pentru a-i proteja pe copii de efectele nedorite ale expunerii la soare, ar trebui să ținem cont de câteva sfaturi ale specialiștilor:
- Evităm să ieșim cu cei mici afară, între orele 10:00 și 16:00, atunci când razele soarelui sunt cele mai periculoase și nici nu ne lăsăm păcăliți de norii care mai apar uneori. Chiar dacă temperaturile scad ușor atunci când cerul este înnorat, ultravioletele pot cauza aceleași probleme ca într-o zi senină.
- Îmbrăcăm copiii în haine subțiri, din bumbac și deschise la culoare, încercând să le acoperim cât mai mult pielea, nu doar extremitățile.
- Copiii mai mari pot purta și ochelari de soare de calitate, cu protecție UVA/UVB.
- Aplicăm din belșug, conform recomandărilor făcute de producător, cremă cu factor de protecție solară potrivită vârstei copilului. Atenție însă, folosirea unei creme cu un factor de protecție mai mare nu înseamnă că putem sta mai mult timp afară, la ore nepotrivite, fără consecințe neplăcute!
De la ce vârstă putem aplică protecție solară celor mici?
Să nu uităm că expunerea la soare a copilului se face cu măsură. Bebelușii între 0 și 6 luni nu ar trebui scoși la plajă și nu le aplicăm creme cu factor de protecție solară, pentru că pielea bebelușului este mult prea sensibilă și nu poate metaboliza substanțele care se găsesc în creme. La această vârstă, protecția o facem îmbrăcând copilul, așa cum spuneam, în hăinuțe ușoare, din țesături care îi permit pielii să respire, îl scoatem la plimbare dimineață, până în ora 10:00, și după-amiază, după ora 16:00.
După vârsta de 1 an putem folosi un factor de protecție SPF de cel puțin 30, așa cum recomandă Academia Americană de Dermatologie și care să asigure o protecție UVA/UVB.
În aceste condiții, părinții întreabă: dacă folosim protecție solară, se mai poate face sinteză de vitamina D? Cercetatorii răspund că în mod normal, 15 minute/zi de expunere solară sunt suficiente pentru a sintetiza Vitamina D, singura vitamină sintetizată în piele, sub acțiunea razelor ultraviolete.
Vacanță minunată vă doresc și să vă bucurați de puiuții voștri!