Doar 4 din 10 români merg la medicul de familie, și asta doar în cazul în care simptomele răcelii sau gripei nu cedează; în rest ei preferă să-și întărească imunitatea prin alimentație, apelează la remediile naturiste sau la automedicație, arată rezultatele celui mai recent studiu național.
Concluziile cercetării, realizat de Ivox, la cererea Societății Naționale de Medicina Familiei, pe un eșantion de 3018 respondenți de peste 18 ani, în perioada 7-14 septembrie 2015, arată că cei mai mulți români încearcă în sezonul rece să prevină infecțiile respiratorii prin remedii și soluții naturale.
De exemplu, 7 din 10 încearcă să își sporească imunitatea printr-o alimentație bogată în fructe și legume proaspete, iar 5 din 10 se odihnesc mai mult.
La fel, 3 din 10 români aleg să țină bolile la distanță prin suplimente alimentare.
Dintre participanți, 63% au răspuns că apelează la pastile împotriva răcelii și gripei, în combinație cu ceaiuri calde. 4 din 10 respondenți au declarat că preferă medicamente sub formă de pastile, iar 3 din 10 – plicuri pulbere solubilă.
Atunci când aleg un astfel de tratament, majoritatea râmânilor optează pentru combinații între mai multe substanțe active (74%), mărci cunoscute (66%), în care pot avea încredere. Cei mai mulți (72%) nu apelează la antibiotice atunci când sunt răciți. De asemenea, doar 3 din 10 părinți merg cu copilul la medic de la primele simptome de boală, mai arată studiul.
Românii au început să își schimbe conduita cu privire la tratamentul bolilor de sezon: caută informații din surse de încredere și nu mai apelează la antibiotice de la primele semne de răceală și gripă. După cum am punctat în nenumărate rânduri, antibioticele nu sunt medicamente destinate tratării răcelii și gripei, provocate de rinovirusuri, respectiv virusuri gripale, ci infecțiilor bacteriene.
Citeste mai mult pe http://www.clicksanatate.ro/Cat-de-bine-stiu-romanii-sa-faca-fata-racelii-si-gripei_0_13590.html