Catina, polivitamina din farmacia naturii

Autor:

 

Numele în latină al acestui fruct extrem de valoros, Hippophae rhamnoides, înseamnă „care face caii mai strălucitori“. Este o referire la practica antică (se pare că de pe vremea lui Genghis Han) de a hrăni caii cu cătină pentru a avea mai multă vigoare și un păr mai lucios. Organismul uman beneficiază cel puțin la fel de mult de pe urma consumului de cătină, și nu e de mirare: vitaminele C, K, E, carotenoizi, flavonoide, steroli și acizi grași, antioxidanți, toate se găsesc concentrate în aceste mici fructe portocalii. Medicina tradițională cunoaște folosirea cătinei cu mare succes la persoanele anemice, convalescente, cu o imunitate slăbită sau, pur și simplu, obosite și devitalizate.

 Cătina, un fruct pentru sănătate și frumusețe

Efectele benefice ale cătinei asupra pielii și a părului se cunosc așadar încă din vechime. Studii recente au arătat că, pe lângă alți nutrienți, aceste fructe conțin și acid palmitoleic (Omega 7), o componentă naturală a pielii umane, ceea ce explică o dat în plus efectele benefice ale cătinei în alinarea diferitor probleme de piele, inclusiv arsuri. Datorită conținutului de vitamine A, C și E, precum și de Omega 3, 6 și 9, cătina are acțiune vitaminizantă și tonifiantă asupra pielii și a părului din interior, stimulând regenerarea și elasticitatea țesuturilor.

Știai că fructele de cătină conțin aproape la fel de multă vitamina E ca și germenii de grâu, de trei ori mai multă vitamina A decât morcovii și mai mult SOD decât ginsengul (SOD – superoxid dismutază, o enzimă cu acțiune puternic antioxidantă)?

Hippophae

 

Acțiunea antioxidantă, antiinflamatoare a fructelor de cătină

Vitaminele A, C și E, betacarotenii și ceilalți antioxidanți din aceste minunate fructe portocalii sunt de mare ajutor și pentru delicatele țesuturi oculare. Dacă doriți să vă protejați ochii și chiar să aveți o alimentație care să vă ajute vederea, includeți cu încredere cătina în meniul zilnic!

De asemenea, se știe că numeroase afecțiuni ale sistemului cardiovascular au la bază sau sunt agravate de activitatea oxidativă din organism. Bioflavonoidele și antioxidanții din cătină stimulează activitatea antioxidantă, au acțiune antiinflamatoare și favorizează menținerea elasticității vaselor de sânge. Cătina este așadar o adevărată investiție în sănătatea organismului, sporind protecția naturală a acestuia împotriva distrugerilor provocate de procesele oxidative excesive.

 

Și digestia are de câștigat de pe urma cătinei

Cătina nu este doar un super-vitaminizant și energizant, ci și un protector redutabil al sistemului digestiv (și nu numai). Studiile au arătat efectele cătinei asupra întregului sistem digestiv, de la stomac și ficat până la acțiunea antibacteriană și antiinflamatoare. Membranele mucoase digestive, de la gură până la colon, beneficiază de acțiunea calmantă, antiseptică și regeneratoare a fructelor de cătină. Ficatul, marea uzină chimică și detoxifiantă a corpului nostru, beneficiază de efectele antiinflamatoare și antioxidante ale cătinei – mai ales atunci când este vorba de un ficat gras, în care țesutul hepatic este inflamat.

ulei-catina

Pentru sănătate, frumusețea pielii și a părului și pentru un adevărat „cocktail“ de nutrienți naturali pentru organism, îți recomandăm o cură cu produsul Bio Cătină de la Zenyth! Află aici detalii despre produs!