Evolutia uimitoare a tehnologiei a adus in ultimii ani inovatii cu adevarat spectaculoase in medicina. Spre exemplu, in oftalmologie, progresul tehnologiei a facut posibila reducerea miopiilor mari de pana la -10 dioptrii si a astigmatismelor miopice de pana la 5 dioptrii, cu ajutorul laserului. Pana anul trecut, cand a fost introdusa aceasta tehnologie si in Romania, dioptriile mari nu puteau fi corectate cu ajutorul laserului.
Laserul care ne permite o asemenea performanta in reducerea miopiilor este un laser cu femtosecunde, VisuMax de la Carl Zeiss Meditec. Tehnica se numeste ReLEx Smile si presupune decuparea unei mici lentile in interiorul corneei, care ulterior este extrasa de catre medicul chirurg printr-o incizie extrem de mica, de numai 4 mm. Operatia se desfasoara cu anestezie locala si fara internare.
Am stat de vorba cu Dr. Andrei Filip, medic primar, specialist oftalmolog la Clinica Ama Optimex – singura clinica de oftalmologie din Romania dotata cu aceasta tehnologie.
[ot-caption title=”” url=”http://traiestesanatoscusimona.ro/wp-content/uploads/2015/03/Ama-Optimex-VisuMax.jpg”]
Ce inseamna, de fapt, ReLEx Smile pentru pacient?
Inseamna o interventie fara durere, cu un disconfort minim, atat in timpul operatiei, cat si dupa aceasta si o recuperare rapida. Si, cel mai important, ReLEx Smile ofera pacientilor cu dioptrii mari posibilitatea reducerii acestora cu ajutorul laserului, intr-un mod minim invaziv.
Cu ce e diferita de alte tehnici?
Prin faptul ca nu indepartam epiteliul cornean (ca la PRK/Lasek) si nu taiem un flap in cornee (ca la tehnicile Lasik), lucruri care aduc unele inconveniente. Practic, la ReLEx Smile au fost eliminate toate neajunsurile celorlalte tehnici.
Cand este un pacient pregatit pentru o asemenea interventie?
Primul pas este sa isi doreasca sa scape de ochelari si apoi sa i se potriveasca aceasta tehnica. Pacientul trebuie sa aiba peste 18 ani si dioptrii stabile pe parcursul ultimului an.
De ce trebuie sa aiba dioptrii stabile?
Pentru ca prin interventia cu laser corectam defectul de refractie al ochiului din momentul respectiv. Lentila decupata in interiorul corneei si indepartata modifica raza de curbura a corneei si corecteaza astfel defectul de refractie. Inainte de operatie, dioptriile trebuie sa fie stabile pe o perioada de cel putin un an. Daca dioptriile nu sunt stabile, vor continua sa creasca de la valoarea obtinuta dupa operatie. Dioptriile vor creste, iar modul in care am pregatit corneea in timpul operatiei nu va mai ajuta pacientul. De aceea este important sa aiba dioptriile stabile.
In cat timp dupa operatie va vedea si cat de bine?
In 2-3 zile dupa operatie acuitatea vizuala va fi buna, adica pacientul isi poate relua activitatile normale (citit, sofat), iar in cateva saptamani de la operatie aceasta va fi stabilizata complet. Spre exemplu, la alte tehnici, recuperarea dureaza, in unele cazuri, 2-3 luni.
Regresia dioptriilor dupa ReLEx Smile?
Incidenta regresiei este foarte mica. Este considerata tehnica cu cea mai mare stabilitate a dioptriilor.
Daca nu li se potriveste ReLEx Smile, ce alte posibilitati au pacientii?
In cazul miopiilor mici, sub -2 dioptrii, eu recomand PRK sau FemtoLasik cu VisuMax pentru cei carora le este frica de durere. Este cunoscut faptul ca primele 72 de ore, pana la o saptamana, dupa PRK, pot fi destul de”grele”. Pentru hipermetropie pot face PRK/Lasek sau FemtoLasik cu VisuMax. Pentru dioptriile foarte mari exista implant in scop refractiv, cu cristalin artificial. Sunt putine cazurile in care nu avem o solutie pentru cei care doresc sa scape de ochelari. Cei care doresc sa afle mai multe despre aceste solutii pot consula site-ul www.scapadeochelari.ro, acolo gasesc foarte multe informatii despre viciile de refractie si despre tehnicile operatorii.
Cand sfatuiti un pacient sa isi faca o astfel de interventie?
Nu il sfatuiesc eu, este decizia lui, este important ca el sa stie ca are si aceasta posibilitate, de a scapa de ochelari sau de lentilele de contact. De-a lungul timpului, am intalnit multi pacienti care aveau un disconfort fantastic la purtarea ochelarilor. Si apoi, cei care au dioptrii foarte mari, se simt dezorientati si speriati la gandul ca ar putea, accidental, sa ramana fara ochelari. Aceste operatii le ofera posibilitatea sa nu mai depinda de ochelari, sa vada cu ochii lor. De cele mai multe ori satisfactia vizuala dupa corectarea dioptriilor este uriasa, deoarece ochelarii induc aberatii optice, care fac lumea sa arate diferit
[ot-caption title=”” url=”http://traiestesanatoscusimona.ro/wp-content/uploads/2015/03/Dr.-Andrei-Filip-sala-de-operatii-Ama-Optimex-2.jpg”]
[ot-caption title=”” url=”http://traiestesanatoscusimona.ro/wp-content/uploads/2015/03/Dr.-Andrei-Filip-sala-de-operatii-Ama-Optimex-1.jpg”]
Dr. Andrei Filip
Medic primar, specialist oftalmolog
Doctor in stiinte medicale, MD, PhD
Tel: +40722.218.550 | andrei@amaoptimex.ro
Clinica de oftalmologie AMA OPTIMEX
[ot-link url=”http://www.amaoptimex.ro”]www.amaoptimex.ro[/ot-link]
Adresa: Str. Toamnei 54, sector 2, Bucuresti
Programari consultatii: +4021.211.16.22