Plantele in sarcina

Autor:

Perioada de graviditate reprezinta una dintre cele mai frumoase momente din viata unei femei; in acelasi timp, trebuie sa fim constiente ca suntem direct responsabile de viata si sanatatea viitorului nostru copil, ca stilul nostru de viata (alimentatie, prezenta unor obiceiuri nocive, activitate fizica, prezenta stressului, lipsa odihnei) se va reflecta in sanatatea copilului.

In primul rand trebuie sa avem grija de alimentatie, graviditatea nu este perioada propice curelor de slabire, dar nici a supraalimentarii. Este recomandabil sa avem o alimentatie echilibrat, moderata, diversificata, cat mai naturala; sa evitam consumul de alimentatie tip fast-food, patiserie si dulciuri din comert, bauturi sintetice; accentul sa cada pe alimente care sa ne asigure raportul intre proteine/lipide sanatoase/glucide : carne de peste (de 2-3 ori/saptamana), carne de curcan, oua, branzeturi, lactate; legume si verdeturi, cat mai putin prelucrate termic; uleiuri presate la rece, fructe oleaginoase (nuci, arahide, alune, caju, seminte); fructe proaspete, cereale integrale.

Consumul de medicamente este interzis, in special in primul trimestru, se vor utiliza doar cele absolut indispensabile si recomandate de medicul specialist.

Ca si in cazul medicamentelor, administrarea produselor naturiste (extracte din plante, produse apicole) se va face doar la indicatia si sub supravegherea unui medic fitoterapeut; sa nu uitam ca plantele contin principii active care le confera actiunea terapeutica, dar pot genera si efecte adverse, chiar daca este vorba doar de un simplu ceai.

In general avem destul de putine informatii asupra efectului pe care il au diferite plante asupra fatului aflat in dezvoltare, de aceea este bine sa limitam si consumul unor asemenea produse pe perioada sarcinii.

In perioada sarcinii NU se vor administra purgative din plante ce contin alcaloizi (aloe, crusin), plante cu principii amare (coada-soricelului,rostopasca, pelin, obligeana), ulei esential de anason, fenicul, marar, patrunjel, ardei iute, plante ce contin fitoestrogeni (salvie, lemn-dulce), derivati de opiu (seminte de mac), deoarece pot declansa contractii uterine si provoca un avort.

Consumul de ceai verde, negru trebuie limitat pe perioada sarcinii si lactatiei, deoarece si acestea contin diferite concentratii de cafeina care pot provoca stari  de agitatie, nervozitate care se transmit  si la fat. De asemenea, consumul prelungit sau in cantitate mare de ceai verde poate antrena o pierdere de calciu si fier. Ceaiul alb, cu o cantitate minima de cafeina, in schimb foarte bogat in antioxidanti poate fi consumat in cantitati moderate (1-2 cani/zi).

Exista si plante care pot fi folosite pe perioada sarcinii, fara a genera teoretic efecte adverse; deoarece nici in aceasta privinta nu exista pareri unanime, consumati-le in cantitati reduse si dupa primul trimestru de sarcina, sub forma de infuzii: frunzele de zmeura rosie, fructe de padure, citrice, mere, pere,-pentru aportul de vitamine, minerale, antioxidanti; de menta si ghimbir -ceai slab, 1 cana/zi, pentru ameliorarea senzatiei de greata.

In general, in special pe perioada sarcinii, este bine sa consumam produse naturiste, in principal ceaiuri (medicinale sau nu) ce provin de la companii de prestigiu, din culturi ecologice, pentru a avea siguranta ca ele contin plante sigure, netratate cu pesticide sau insecticide, ca procentul de substanta activa este cel inscris pe ambalaj.

[us_single_image image=”664″ border_color=”grey” img_link_target=”_self” size=”thumbnail” link=””]

Dr. Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie
http://www.drconstantinaruxandra.ro
Centrul de Terapii Naturiste SANAVIT CONSULT
https://www.facebook.com/SanavitConsult
Telefon: 0733.299.355

[us_separator color=”grey”]
[us_single_image image=”839″ alignment=”center” border_color=”grey” img_link_target=”_blank” link=”” size=”full”]