Postul Pastelui-beneficii pentru trup si suflet

Autor:

 

Se spune ca postul este mama sanatatii, un izvor de bucurie pentru trup si suflet. Pentru a fi cu adevarat benefic, postul alimentar trebuie neaparat sa fie insotit de postul sufletului.

Din punct de vedere medical, postul nu este nici o perioada de înfometare extrema, nici de supraalimentare cu produse permise.

Postul inseamna cumpatare, moderatie in tot ceea ce facem, inclusiv in mancarea de post; reprezinta nu numai perioada în care renuntam la mancarea de dulce (produse de origine animala), dar înseamna si o perioada de liniste sufleteasca, de împacare cu sine însusi (în primul rand) si cu cei din jur, de iertare si de bunatate.

images

Primavara ne pune la dispozitie o bogatie de legume si fructe, verdeturi, alimente sanatoase pe care le putem utiliza (cu moderatie ) in perioada de post, surse de proteina vegetala, aminoacizi esentiali, grasimi sanatoase, glucide cu eliberare lenta, vitamine, minerale, antioxidanti; ne asigura o alimentatie diversificata si echilibrata.

Proteina de origine animala (din carne, pește, lapte si derivate) poate fi inlocuita cu proteina vegetala din soia, ciuperci, alge, seminte, nuci, dar și din leguminoase: mazare, fasole, linte, naut,( bogate in proteine, vitamine, minerale, glucide cu eliberare lenta, grasimi sanatoase, fibre; stimuleaza tranzitul intestinal, ajuta la reglarea valorilor colesterolului si glucozei sanguine).

verdeturi-de-primavara-cum-sa-folosesti-cresonul_size1
E bine sa revenim la mancarea gatita in casa in timpul postului si putem consuma cu incredere: supe si ciorbe din legume, care hidrateaza si aduc un aport de vitamine si minerale, legume crude sau ghiveci, salate asortate, cat mai colorate, asezonate cu ulei de masline, din samburi de struguri, plante aromatice (ghimbir, busuioc, menta, oregano, scortisoara, cuisoare, ardei iute, cimbru de cultura, chimen, coriandru, dafin, hrean, marar, usturoi, sofran, rozmarin, maghiran, fenicul).

In aceasta perioada sunt indicate si fructele uscate (curmale, stafide, smochine, prune uscate), sunt energizante, contin antioxidanti, fier si calciu, dar si fructele oleaginoase (nuci, alune, fistic).

Consumati cu moderatie si cereale integrale-quinoa, hrisca, mei, amarant
Avem verde la verdeturile de primavara (spanac, stevie, loboda, urzici, leurda, untisor, ceapa verde, patrunjel, salata verde); consumati-le pe cat posibil in stare proaspata, cat mai putin prelucrate termic, sub forma de salate; daca le gatiti, folositi o fierbere scurta la aburi.

3-salate-de-primavara-spune-bun-venit-verdeturilor-proaspete_size1

Sa nu uitam de miere (ca atare sau adaugata in ceai, sucuri naturale) care este o sursa naturala excelenta de vitamine, minerale, antioxidanti care ne mentine tonusul fizic si psihic.

In zilele de dezlegare putem consuma peste (pastrav, ton, cod, somon, macrou, hering, sardina), foarte benefic sanataţii prin aportul de acizi grasi omega 3.

In ceea ce priveste soia, este bine sa consumam alimente naturale din soia, preparate in casa; produsele de soia din comert (pate, crenwursti) contin E-uri, modificatori de gust si aroma, conservanţi, deci prin consumul lor zilnic nu numai ca nu detoxificam organismul, dar îl si încarcam cu toxine care, pe perioada scurta sau lunga de timp, pot provoca dezechilibre (endocrine, metabolice) sau chiar afecţiuni grave (cancer, alergii, scaderea imunitaţii organsimului).

Este important, totodata, sa nu uitam sa ne hidratam pe perioada postului: apa plata, apa cu suc lamaie, ceai verde, ceai alb, ceai oolong, soc, mesteacan, anghinare, papadie, cicoare, armurariu, coada-soricelului, ghimbir, tei, ginkgo-biloba, sulfina galbena, lavanda, sunatoare.

ceai-ceasca-farfurie

De asemenea, putem apela si la sucul de orz verde, care – prin compozitia sa deosebit de bogata in aminoacizi, proteine, vitamine, minerale, enzime, antioxidanti, are efecte detoxifiante, energizante, reparatorii, incetineste procesele de imbatranire celulara; aceleasi efecte benefice il au si extractele de spirulina si chlorella.
In general, inainte de a începe un post, trebuie sa consultam și un medic, sa facem un set de analize si sa adaptam postul in functie de varsta si stare de sanatate, afectiuni asociate ; atente trebuie sa fie in primul rand persoanele varstnice, care sufera de mai multe afecțiuni cronice, metabolice, cum ar fi diabetul sau afecțiunile cardiovasculare pentru care un post prelungit și restrictiv poate fi contraindicat.

 

Bineînteles ca nu numai în aceasta perioada de post ar trebui sa ne revizuim stilul de viata, alimentatia si comportamentul in general si in particular, sa gandim pozitiv ; putem oricand sa adoptam o dieta sanatoasa, sa renuntam la atatea obiceiuri nocive, sa fim mai buni cu cei din jurul nostru; fapte bune (chiar daca aceasta înseamna o vorba sau un gest prietenesc, de încurajare) putem si ar trebui sa facem tot timpul anului.

 


72532_rugaciunile-incepatoare

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here