Sarbatori linistite fara probleme digestive

Autor:

In perioada sarbatorilor de Craciun avem tendinta, prin traditie, de a manca mai mult si in special de a abuza de acele produse traditionale specifice acestei perioade: sarmale, carnati, caltabosi, piftie de porc, etc. Aceste produse sunt gustoase, dar contin, in general, multa proteina si grasime de origine animala, care sunt mai greu digerabile si pot provoca aparitia unor simptome neplacute: digestie dificila, constipatie, meteorism, dureri de cap, senzatie greata, colici abdominale. 


Sa nu uitam ca si abuzul de alcool poate provoca multe neplaceri organismului, favorizand steatoza hepatica (incarcarea sa grasa).

Pe termen mai lung, dupa aceste sarbatori, ne putem trezi cu cateva kg in plus, cu cresteri ale valorilor colesterolului si trigliceridelor sanguine, cu litiaza biliara, gastrite, afectiuni pancreatice.

Sa nu uitam niciodata ca trecerea de la restrictia alimentara specifica perioadei de post la superabundenta de produse poate provoca dezechilibre grave in organism, mergand de la dischinezie biliara, dispepsii, colite pana la colescistite si pancreatite.

936216-christmas-dinner

Pentru a avea niste sarbatori de Craciun linistite este bine sa prevenim aparitia acestor tulburari urmand cateva „reguli” simple:

  • sa nu abuzam de mancare; produsele din carne sa le asociem obligatoriu cu salate, cu legume proaspete sau fierte in aburi, cu muraturi.
  • sa fim atenti la calitatea mancarii si nu la cantitate.
  • sa consumam in aceasta perioada si supe si borsuri de legume
  • sa folosim din plin condimente aromatice cum ar fi : maghiran, rozmarin, oregano, marar, menta, cimbru, busuioc, sofran, ghimbir, fenicul, chimen-imbunatatesc si usureaza digestia
  • sa ne hidratam corespunzator: apa, supe si ciorbe, ceaiuri din plante; aceste ceaiuri, pe langa fapul ca mentin balanta hidrica a organismului, au si efecte terapeutice: ne imbunatatesc digestia, combat constipatia, stimuleaza secretia si excretia de bila de bila, ajuta la eliminarea gazelor intestinale, combat senzatia de greata, voma, reduc hiperaciditatea gastrica, durerile de cap; ajuta la eliminarea apei n exces din organism (favorizata de folosirea sarii in exces): soc, anghinare, papadie, cimbru, musuioc, menta, ghimbir, mesteacan, rozmarin, lemn-dulce, musetel, lavanda, salvia.
  • sa utilizam comprimate cu enzime digestive-de preferat cele care contin enzime vegetale (papaina si bromelaina) extrase din papaya si ananas
  • sucurile alcaline – din varza, cartof, morcov, sfecla rosie, diminua aciditatea gastrica.
  • uleiul de catina, de galbenele si de sunatoare, au si ele actiune antiinflamatorie si cicatrizanta la nivel digestiv; se iau intre 5-10 picaturi de 2-3 ori/zi, 6-8 saptamani.
  • uleiul volatil de menta si de cimbru (in proportia de 2:1), cate 3 picaturi de amestec, de 3 ori pe zi,cu putina apa; cura de 2-3 saptamani

Persoanele cu hiperaciditate gastrica este bine sa foloseasca ceaiuri sau comprimate ce contin extracte de aloe, de galbenele, salcam, lemn-dulce, sunatoare, lavanda.

Atentie deosebita in cazul persoanelor ce prezinta dischinezii biliare, este recomandabila folosirea plantelor ce stimuleaza secretia de bila si digestia grasimilor; anghinare, sunatoare, cicoare, papadie.
Pentru combaterea senzatiei de greata pot fi folosite si capsulele cu ghimbir sau menta.

Senzatia de balonare poate fi diminuata prin folosirea capsulelor cu carbune medicinal.

Ficatul va fi supus in aceasta perioada unei suprasolicitari, este bine sa avem grija de el; limitati consumul de alcool, luati extracte de papadie, cicoare, anghinare, armurariu.

images

Sa nu uitam de consumul de ceai verde, alb, care sunt diuretice, detoxifiante, regleaza si imbunatatesc tranzitul intestinal si digestia, ajuta la scaderea colesterolului; este in acelasi timp o sursa importanta de vitamine, minerale si antioxidanti, apara organismul de efecte nocive ale radicalilor liberi si impiedica aparitia bolilor degenerative si a celor canceroase (inclusive cancerul digestiv); 2-3 cani de ceai pe zi, eventual indulcit cu miere, de preferinta inainte de ora 17.

Dr Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie

12346520_919279384820659_5167462848903966477_n