Teme in vacanta? Cat si cand…

Autor:

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la…“ – aşa începea Creangă povestea copilăriei sale. Lumea s-a schimbat mult de-atunci, dar cu toate astea, din fericire (sau nu!), s-a mai păstrat şi câte ceva din alte vremuri: temele de vacanţă!

Înainte de toate, încearcă să ai un moment de sinceritate şi să te gândeşti dacă în vacanţe, în special în cea mare, îți plăcea să faci teme sau să te joci. Probabil a doua variantă… Vei spune însă că a contat că ai fost un copil responsabil şi că te-ai achitat de mai toate cerinţele şcolare, chiar dacă erai în vacanţă. E adevărat că celui mic îi sunt de folos aceste teme de vacanță, dar e foarte important să ții minte că ele nu trebuie să devină o corvoadă sau un motiv de stres.

De ce îl pot frustra pe copil

Vacanţa trebuie să fie preponderent un timp al relaxării, odihnei şi al învăţării alternative. Spre exemplu, tu când te pregătești să pleci în concediu, te duci la şeful tău să-l anunți dinainte că vrei să ai liber și, în funcție de profesia ta, lași treburile în regulă, ca mai apoi să ai o pauză de la activitățile de serviciu. În plus, îţi doreşti ca în timpul liber să nu te sune cineva de la locul de muncă. După cum este firesc, vrei să-ţi încarci bateriile cu activităţi relaxante, nu impuse. La fel se întâmplă și cu copilul tău, doar că „serviciul“ lui este școala…

Nu sunt obligatorii

Prin 2008-2009, mai mulţi pedagogi, experți în educație și chiar inspectorii școlari au ajuns la concluzia că, dat fiind că mulţi copii le resimt ca pe o obligaţie şi le copiază unii de la alţii, temele de vacanţă nu îşi ating scopul, devenind doar un motiv de stres şi frustrare pentru elevi. Ei consideră că vacanţa ar trebui să rămână vacanţă, iar dacă elevul vrea să rezolve exerciții sau să facă lecturi, este liber să o facă. Profesorii nu au voie să înceapă noul an şcolar cu note şi calificative sau cu pedepse pentru cei care nu le-au făcut. Cadrul didactic poate însă – şi este chiar bine – să recomande şi să indice diverse lecturi, exerciţii şi probleme, fără ca acestea să devină o activitate de vacanţă obligatorie.

 

Importanța jocului în copilărie

Specialiştii spun că până la 10 ani creierul nostru învaţă mult mai bine cu ajutorul jocului decât cu orice altă metodă.

Citeste mai mult pe http://www.clickpentrufemei.ro/Teme-in-vacanta-cat-si-cand_0_19979.html