Imunitatea, un subiect controversat !

Autor:

Avem nevoie de o buna imunitate, in orice anotimp, dar in special in anotimpul rece, pentru ca imunitatea nespecifica a organismului  ne asigura victoria in lupta cu infectiile virale sau bacteriene specifice acestui sezon, dar reprezinta si baza distrugerii celulelor canceroase din organism !

Sunt necesare terapiile naturiste pentru cresterea imunitatii? Ne pot face si rau?

Raspunsul categoric in cazul ambelor intrebari este DA!

Trebuie sa lamurim insa anumite aspecte:

  • imunizarea cu ajutorul plantelor nu este acelasi lucru cu vaccinarea! Plantele, preparatele homeopate si cele gemoterapice cresc imunitatea nespecifica a organismului, adica capacitatea lui de aparare in lupta cu diferiti microbi sau toxine. Exista nenumarate studii clinice care arata ca aceste terapii naturale imunostimulatoare si imunomodulatoare reduc semnificativ riscul de a contracta o infectie respiratorie, scurteaza durata acesteia si diminueaza simtomatologia, previn instalarea complicatiilor. In aceasta categorie intra echinaceea, astragalus, ginseng, ulei chimen negru, macese, produsele apicole (miere, propolis, laptisor matca, polen, pastura);
  • preparatele pentru imunizare nu trebuie administrate la intamplare, tratamentul trebuie strict individualizat si supravegheat de un medic fitoterapeut.
  • avem obiceiul de a merge la magazin si a cere ceva pentru imunitate; sau sa apelam la sfatul atator cunoscatori si tamaduitori de pe net. Total gresit : sa nu uitam ca plantele au efecte terapeutice, dar si reactii adverse si contraindicatii. De exemplu, echinaceea, o planta cu proprietati imunostimulatoare certe si puternice, nu trebuie administrata persoanelor ce prezinta diferite alergii, celor cu boli autoimune sau in paralel cu chimioterapia, persoanelor cu TBC si SIDA, in perioada activa. Astragalusul nu se administreaza femeilor insarcinate si copiilor. Ginsengul, care previne infectiile cailor respiratorii, creste tonusul fizic si nivelul energetic, trebuie administrat cu precautie persoanele cu hipertensiune arteriala, anxietate, insomnie, precum si persoanele cu boli autoimune, la fel femeilor insarcinate sau care alapteaza, copiilor. Uleiul de chimen negru nu se administreaza femeilor gravide deoarece poate provoca contractii uterine. Propolisul poate provoca reactii alergice si hipotensiune arteriala.
  • terapiile naturale pentru cresterea imunitatii trebuie administrate in doze prescrise de medic, pe perioade limitate de timp (7 pana la 21, maxim 30 zile).  Cura poate fi repetata la intervale de timp. De exemplu, administrarea prelungita a unui imunostimulator (cum este echinaceea) poate duce la perturbarea sistemului imun sau la dezvoltarea tolerantei, cu pierderea efectului terapeutic. Administrarea in doze marite a preparatelor de ginseng poate provoca efecte adverse – anxietate, iritabilitate, insomnie, diaree, cresterea tensiunii arteriale, palpitatii. Administrarea de preparate de maces pe durate mari de timp poate afecta smaltul dentar si provoca diaree. Uleiul de chimen negru poate provoca la unele persoane dureri si arsuri la nivelul stomacului.
  • plantele pot interfera cu medicatia alopata pe care si-o administreaza in paralel anumite persoane. De exemplu, atentie la administrarea concomitenta a ginsengului, a extractelor e baza de scoarta de salcie, ghimbir, curcumina si a tratamentului anticoagulant – exista riscul aparitiei fenomelor hemoragice. Trebuie evitata administrarea echinaceei in cazul persoanelor ce urmeaza un tratament cu medicamente pentru scaderea colesterolului, risc afectare hepatica. Nu se administreaza concomitent preparatele imunostimulatoare si imunomodulatoare din plante cu cele alopate (polimicrobiene) si nici cu vaccinurile!

In ultimii ani s-au facut progrese remarcabile in domeniul cercetariii oncologice, au aparut terapii noi de tipul imunoterapiei- un tratament inovator care stimuleaza sistemul imunitar non-specific sau stimuleaza  sistemul imunitar sa atace celulele canceroase in mod specific – vaccinuri antitumorale, anticori monoclonali (localizeza si izoleaza celulele canceroase), modificatori de raspuns biologic (interferoni și interleukine), inhibitorii punctelor de control ale sistemului imunitar (recunosc si diferentiaza celulele sanatoase de cele canceroase).

Deci pastrarea unei bune imunitati este esentiala pentru starea noastra de sanatate si prevenirea declansarii unor boli, unele grave !

NU ezitati sa va intariti imunitatea in mod natural, apelati insa intotdeauna la sfatul unui medic specialist!

sursa foto aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here