Postul Craciunului pentru trup si suflet

Autor:

A inceput sfantul post al Craciunului, deci perioada in care renuntam la mancaruri „de dulce „ (produse de origine animala), darar trebui sa fie si o perioada de liniste sufleteasca, de impacare cu sine insusi (in primul rand) si cu cei din jur, de iertare si de bunatate.

Din punct de vedere al alimentatiei, cuvantul cheie este cumpatare; renuntam la alimentele de origine animala, dar si celelate alimente pe care le mancam trebuie sa reprezinte o varianta sanatoasa; evitati preparatele de post de tip conserva, pateu, semipreparate din comert, pline de chimicale, aditivi, potentiatori de gust, E-uri.

O varianta sanatoasa  a proteinei animale e proteina vegetala din soia (cea naturala si nemodificata genetic), dar si din leguminoase: mazare, fasole, linte, naut; din seminte, nuci.

De asemenea, putem sa ne luam glucidele bune din paine: painea de secara, painea multicereale, din orez integral, paste integrale.

Benefice pe perioada postului, pentru ca mentin nivelul energetic al organismului, sunt si fructele uscate, deshidratate, cum ar fi: curmalele, smochinele, stafidele, prunele, merisor, goji.

Este recomandata, pentru perioada postului, o alimentatie naturala, plina de nutrienti, de preferat preparata  acasa: supe si ciorbe din legume, care hidrateaza si aduc un aport de vitamine si minerale, legume crude sau ghiveci, salate asortate, cat mai colorate, asezonate cu ulei de masline, din samburi de struguri, plante aromatice (ghimbir, busuioc, menta, oregano, scortisoara, cuisoare, ardei iute, cimbru de cultura, chimen, coriandru, dafin, hrean, marar, usturoi, sofran, angelica, asmatui, cardamom, creson, ienibahar, salvie, schinduf, rozmarin, maghiran, fenicul); fructele uscate (curmale, stafide, smochine, prune uscate) sunt energizante, contin antioxidanti, fier si calciu; fructe oleaginoase (nuci, alune, fistic); ciuperci.

 

Sa nu uitam de vestitele noastre muraturi (de preferat in saramura) care nu sunt numai foarte gustoase, dar si sanatoase, deoarece contin vitamina C (care ajuta la absorbtia fierului), Ca, Mg, fibre, probiotice.

In zilele de dezlegare la peste, putem consuma peste (somon, ton, macrou, hering, sardine, pastrav), foarte benefic sanatatii prin aportul de acizi grasi omega 3 si vitamina D.

Si daca tot suntem in post si mancam mai sanatos, mai moderat, ar fi bine sa ajutam organsimul sa se purifice, prin folosirea unor ceaiuri din plante, cu efecte depurative, diuretice, de imbunatatire a tranzitului intestinal si a digestiei, de imbunatatire a functionarii aparatului biliar, care detoxifica si in acelasi timp regenereaza ficatul, care accelereaza metabolismul, imbunatatesc circulatia, inlatura stressul, anxietatea, relaxeaza, calmeaza; soc, mesteacan, anghinare, papadie, cicoare, armurariu, coada-soricelului, ghimbir, tei, ginkgo-biloba, sulfina galbena, lavanda, sunatoare.Gelul de Aloe ajuta la detoxificarea organismului, normalizarea tractului digestiv si intarirea sistemul imunitar.

Sucul de orz verde are efecte detoxifiante, energizante, reparatorii, incetineste procesele de imbatranire celulara.

Este bine ca, inainte de a incepe un post, sa consultam si un medic, sa facem un set de analize si sa adaptam postul la varsta, la afectiuni, la starea de sanatate sau la boala; in special in cazul persoanelor varstnice, cu afectiuni cronice (diabet zaharat sau boli cardiovasculare), un post prelungit si restrictiv este contraindicat, pentru ca le pune in pericol sanatatea!

Sa nu uitam ca nu numai in aceasta perioada de post ar trebui sa ne revizuim stilul de viata, alimentatia si comportamentul in general si in particular, sa gandim pozitiv ; putem oricand sa adoptam o dieta sanatosa, sa renuntam la atatea obiceiuri nocive, sa fim mai buni cu cei din jurul nostru; fapte bune (chiar daca aceasta inseamna o vorba sau un gest prietenesc, de incurajare) putem si ar trebui sa facem tot timpul anului.

Sursa foto aici si aici si aici

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here