Cum alegi corect ochelarii de soare!

Autor:

Credeai că doar pielea are de suferit din cauza razelor solare? Şi ochii pot fi afectaţi de radiaţiile ultraviolete (UV) în egală măsură. Iată de ce purtarea ochelarilor de soare este mai mult decât necesară. Ştii însă să-i alegi pe cei care te protejează cel mai bine?

18_438_ebay_master

Cumpără-i din magazinele de optică

Ochelarii de soare trebuie achiziţionaţi numai din magazinele de optică medicală, pentru a fi siguri că respectă standardele internaţionale de calitate în ceea ce priveşte filtrele de protecţie şi tratarea specială a lentilelor.

Pe ochelari trebuie să se regăsească marca „CE” (în conformitate cu legislaţia UE), precum şi procentul de protecţie contra radiaţiilor UVA şi UVB.

În plus, în magazinele de optică vei fi sigur că vei beneficia de garanţie pentru ochelari, dar şi de consultanţă de specialitate.

Filtrul UV, criteriu esenţial

Ca să te protejeze, ochelarii trebuie să aibă filtru de protecţie împotriva radiaţiilor de tip A (UVA) şi B (UVB).

Pe etichetă vei găsi un număr de la 0 la 4, care arată nivelul de protecţie oferită.

Cel mai potrivit pentru orice vârstă este nivelul 3, spun medicii.

Dacă porţi ochelari de soare fără acest filtru, faci mai mult rău ochilor decât dacă nu porţi deloc, pentru că lentila fără filtru dilată pupila, iar în ochi va pătrunde mai multă lumină.

Nu culoarea oferă protecţie

Contrar percepţiei comune, nu culoarea lentilelor oferă protecţie, ci tratarea acestora cu o substanţă specială, care absoarbe radiaţiile.

Cu toate acestea, culoarea lentilelor poate modifica percepţia culorilor şi sensibilitatea la contrast.

Mai ales dacă eşti la volan, asigură-te că lentilele nu vor distorsiona, de pildă, semnele de circulaţie (urmăreşte pe etichetă dacă ochelarii sunt sau nu indicaţi la volan).

Citeste mai mult pe http://www.clicksanatate.ro/Iata-cum-alegi-corect-ochelarii-de-soare_0_7063.html