Dulciurile pentru copii – intre necesitate si abuz

Autor:

Cu totii stim si acceptam ca dulciurile sunt alimentele preferate ale copiilor, oferite de multe ori ca recompense sau ca daruri atunci cand mergem in vizite.

Din pacate, in ultimul timp, s-a exagerat cu consumul lor, si ma refer in special la dulciurile concentrare din comert (ciocolata, prajituri, bomboane, acadele, produse patiserie), cele care contin mult zahar, grasimi hidrogenate si aditivi sintetici.

Si ceea ce incepe ca o mica placere si o necesitate de a furniza energie copiilor, se transforma treptat intr-un obicei nesanatos si chiar intr-o dependenta; si asa creste incidenta obezitatii infantile, a diabetului zaharat juvenil, boli cronice grave ale secolului nostru.

Sa nu uitam ca noi, ca parinti, suntem direct responsabili  de sanatatea copiilor nostri, ca si de alimentatia lui-daca casa noastra va fi mereu plina de tentatii dulci, cum am putea pretinde copilului sa nu se infrupte din ele ?

Sau ce vina are copilul daca folosim dulciurile ca recompensa pentru a invata sau pentru ca a luat o nota mare, sau ca mijloc de „santaj” pentru a face ce vrem noi sau pentru a fi cuminte ?

Statistici recente indica faptul ca 1 din 3 parinti isi mituieste copilul pentru a-l determina sa se poarte frumos ori sa il ajute in diferite activitati casnice.

Conditionarea comportamentului copilului de dulciuri determina formarea unor obiceiuri alimentare nesanatoase care, in timp, ii pot afecta sanatatea. In plus, aceasta recompensare materiala nu reprezinta in nici un caz o modalitate corecta si educativa de disciplinare a copilului.

Obiceiurile sanatoase se invata inca din copilarie; este important sa NU expunem copiilor la un exces de dulciuri sau sa NU transformam dulciurile intr-o gustare obisnuita zilnica; sa le explicam de ce nu e sanatos sa consume prea multe dulciuri, simpla interzicere a lor poate avea exact efectul invers !

 Ofera-i dulciuri mai sanatoase, facute in casa (cu cat mai putin zahar, si fara nici un fel de colorant sau substanta chimica-prajituri, cake, briose, biscuiti, placinte, torturi); budinci cu lapte, cereale sau fructe; sau ciocolata de casa cu cacao bio; sau batoane de cereale integrale cu miere; sau smoothie si shake-uri din fructe; sau inghetata de casa cu fructe;  sau, si mai bine, dezvolta-le gustul pentru alternativele dulci cu adevarat sanatoase-cum sunt fructele proaspete sau uscate.

Sa nu uitam ca, dincolo de mostenirea genetica, copilul nostru mosteneste tipul nostru de alimentatie si de comportament !