Ochelarii electronici Amblyz
Ambliopia sau „boala ochiului lenes” apare in copilarie, iar tratamentul trebuie instituit cat mai rapid, altfel acuitatea vizuala nu va mai putea fi recuperata. La varste mici, copiii sunt destul de reticenti la formele de tratament existente, precum ochelarii cu o lentila obturata, exercitii oculare etc.
La inceputul acestui an, au fost adusi si in Romania ochelarii electronici pentru tratamentul ambliopiei. Se numesc Amblyz si ii gasiti la magazinul 8ik din cadrul clinicii de oftalmologie Ama Optimex. Acestia propun o abordare complet diferita fata de celelalte metode de tratament. Au un aspect interesant si copilul ii poarta ca pe orice alta pereche de ochelari. Insa in interiorul lor exista un sistem electronic integrat, care obtureaza „ochiul bun” la un interval de 30 de secunde.
Acest mod de obturare este mai comod pentru copil si nu ii incomodeaza activitatile zilnice. De asemenea, faciliteaza vederea binoculara, creierul obisnuindu-se astfel sa primeasca informatii de la ambii ochi. Ochelarii electronici Amblyz sunt un dispozitiv medical, ei sunt produsi de catre firma Xpand si au fost dezvoltati in colaborare cu medici oftalmologi si opticieni, in urma unor studii si cercetari indelungate.
Initial, medicul oftalmolog prescrie acesti ochelari, cu sau fara corectie optica, in functie de nevoile copilului, iar opticianul ii programeaza. Parintii trebuie sa se asigure ca sunt purtati de catre copil in timpul zilei, iar noaptea sa ii incarce. Vizitele la oftalmolog sunt periodice, pentru monitorizarea afectiunii.
Ce este si cum apare ambliopia?
Ambliopia sau boala „ochiului lenes” apare in copilarie, in primii ani de viata, cand un ochi este folosit insuficient, din diverse cauze, precum strabism, anizometropie sau cauze de deprivare precum cataracta congenitala, leucoame corneene, ptoza palpebrala.
In toate situatiile, creierul primeste imagini diferite de la cei doi ochi. In timp, exclude imaginea primita de la ochiul mai slab, care nefiind folosit va deveni un ochi lenes. Cu cat se incepe cat mai repede tratamentul, cu atat se poate recupera acuitatea vizuala a ochiului slab.
Cum isi da seama un parinte ca trebuie sa isi duca bebelusul la medicul oftalmolog?
In cazul strabismului, nistagmusului, pupilei albe, este mai usor de observat, uneori chiar cu ochiul liber, pentru ca bebelusul are privirea incrucisata sau prezinta semne vizibile. In celelalate cazuri e mai dificil. In general, medicul pediatru acorda atentie acestui lucru si recomanda consult de specialitate.
La ce varsta se face primul consult oftalmologic?
Indiferent ca s-a observat sau nu ceva in neregula, primul consult oftalmologic se face la varsta de 3 ani sau mai devreme, daca parintele sau medicul pediatru a observat ceva. Daca la acest consult totul este normal, urmatorul se realizeaza la varsta de 6-7 ani, inainte de inceperea scolii. Daca parintii au miopie, hipermetropie sau astigmatism, controlul trebuie facut anual.
Ce solutii exista pentru ambliopie, ce forme de tratament?
Tratamentul este de lunga durata si trebuie initiat cat mai repede.
Initial se prescriu ochelari pe care copilul trebuie sa ii poarte permanent. Apoi, in functie de fiecare caz, se recomanda acoperirea ochiului bun si fortarea copilului sa vada cu ochiul „lenes”. Blocarea ochiului bun se face fie cu un ocluzor (plasture), fie se administreaza picaturi midriatice care tulbura vederea de aproape pentru cateva ore. In aceste intervale, cat timp ochiul bun este acoperit, copilul trebuie sa efectueze activitati prin care isi exerseaza intens ochiul lenes. O alta metoda de tratament o reprezinta si jocurile selectionate la computer utilizand CD-uri speciale pentru tratamentul ambliopiei.
Mai nou, exista si ochelarii electronici Amblyz, care au un dispozitiv electronic integrat si obtureaza ochiul bun, la un interval de 30 de secunde. Sunt mai comozi, arata bine, iar copilul isi poate desfasura activitatile fara sa fie incomodat de ei.
Sunt ochelarii Amblyz mai buni decat celelalte forme de tratament?
Prin obturarea ochiului bun la un interval regulat de 30 secunde, ochelarii Amblyz faciliteaza vederea binoculara, astfel creierul se obisnuieste sa primeasca informatii de la ambii ochi, un aspect extrem de important in cazul ambliopiei.
Daca nu a fost tratata la timp, pana la varsta de 6 ani sau maxim 10 ani, ce se mai poate face?
Daca nu a fost tratata la timp, pana la varsta de 6-7 ani, maxim 10 ani cu ochelarii Amblyz care au dat rezultate bune si pana la aceasta varsta, din pacate, sansele de recuperare a acuitatii vizuale la ochiul ambliop devin aproape nule. Parintii trebuie sa inteleaga cat de important este sa mearga cu copilul la oftalmolog cand este mic si sa instaureze tratamentul cat mai din timp.
Dr. Carmen Dragne
Medic Primar, Specialist Oftalmolog
Clinica de oftalmologie AMA OPTIMEX
www.amaoptimex.ro
Adresa: Str. Toamnei 54, sector 2, Bucuresti
Programari consultatii: +4021.211.16.22