Vremea schimbatoare te tine cu copilul in casa?

288850db

Inca de pe vremea bunicii, auzeam ca nu e bine sa iesim afara daca e mai frig, bate vantul, e ploaie, pentru ca sigur vom raci.

Teoriile moderne sustin exact contrariul – daca va raci copilul, in nici un caz nu e din cauza vremii nefavorabile.

Ca intotdeauna, adevarul este la mijloc; variatiile bruste de temperatura, un vant puternic si rece, pot diminua imunitatea organismului si crea un teren propice cresterii virulentei unor germeni, acest lucru e valabil in special in cazul copiilor mai „sensibili”, cu o alimentatie nesanatoasa, care nu fac deloc miscare in aer liber.

Pe de alta parte, tinerea copilului in casa, chiar zile intregi, daca afara e frig si ploaie, nu este o atitudine sanatoasa, pentru ca nu „calim” organismul copilului si , la prima iesire in conditii mai „vitrege”, va raci.

Un lucru e sigur : atat guturaiul, cat si gripa, pot fi contractate doar prin expunerea la unul dintre virusurile care le cauzeaza.

Daca ar fi sa cautam cu adevarat cauza cresterii numarului de infectii respiratorii in acest sezon, poate ar fi bine sa nu uitam ca petrecerea timpului intr-un spatiu inchis, in aglomeratie, in magazine si mall-uri, reprezinta un factor favorizant sigur al raspandirii microbilor de la o persoana la alta, cu atat mai mult cu cat acestea se afla in contact strans.

Expunerea periodica a copilului la aer, chiar daca este rece, are efecte pozitive-stimuleaza imunitatea si creste rezistenta fizica.

Deci, dragi parinti, preferati sa iesiti cu copilul intr-un parc, la plimbare, chiar daca primavara aceasta este destul de schimbatoare si de taioasa; spatiile de joaca aglomerate din mall-uri, chiar si shopping-ul in magazine aglomerate, toate cresc sansele copilului de a contracta o infectie respiratorie.

Este foarte importanta calirea organismului inca de la varste fragede, iar acest lucru se realizeaza cu ajutorul factorilor naturali de mediu- aerul, apa, soarele !