Postul Pastelui – binecuvantare pentru trup si suflet

Autor:

Se spune ca postul este mama sanatatii, un izvor de bucurie pentru trup si suflet. Pentru a fi cu adevarat benefic, postul alimentar trebuie neaparat sa fie insotit de postul sufletului.

Din punct de vedere medical, postul nu este nici o perioadă de înfometare extremă, nici de supraalimentare cu produse permise.

Postul inseamna cumpatare, moderatie in toot ceea ce facem, inclusiv in mancare.

Primavara ne pune la dispozitie o bogatie de legume si fructe, verdeturi, alimente sanatoase pe care le putem utiliza (cu moderatie ) in perioada de post, surse de proteina vegetala, aminoacizi esentiali, grasimi sanatoase, glucide cu eliberare lenta, vitamine, minerale, antioxidanti; ne asigura o alimentatie diversificata si echilibrata.

verdeturi2Proteina de origine animală (din carne, pește, lapte si derivate) poate fi înlocuita cu proteina vegetală din soia, ciuperci, alge, dar și din leguminoase: mazăre, fasole, linte, năut, semințe, nuci.

Verdeturi (spanac, stevie, loboda, urzici, leurda, untişor, ceapa verde, pătrunjel, salata verde); consumati-le pe cat posibil in stare proaspata, cat mai putin prelucrate termic, sub forma de salate; daca le gatiti, folositi o fierbere scurta la aburi.

Cereale integrale – conţin proteine, aminoacizi esentiali, vitamine (A, B6, B12, B5, B2, B1, C, D, E, K, H, acid folic, acid nicotinic), minerale (calciu, fier, crom, cupru, potasiu, seleniu, iod, magneziu, mangan, fosfor, zinc).

Fructe si Seminte oleaginoase (migdale, nuci, arahide, caju, in, susan, dovleac, chia ); contin grasimi sanatoase, vit E, B, minerale, antioxidanti, antioxidanti; ne confera energie, ne dinamizeaza, ne ajuta sa depasim astenia de primavara.

verdeturi

Sa nu uitam de miere (ca atare sau adaugata in ceai, cafea, sucuri naturale) care este o sursa naturala excelenta de vitamine, minerale, antioxidanti care ne mentine tonsul fizic si psihic.

De asemenea, fructele si sucurile de fructe nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic.

In zilele de dezlegare putem consuma peste (pastrav, ton, cod, somon, macrou, hering, sardina), foarte benefic sănătăţii prin aportul de acizi graşi omega 3.

In ceea ce priveste soia, este bine sa consumam alimente naturale din soia, preparate in casa; produsele de soia din comert (pate, crenwursti) contin E-uri, modificatori de gust şi aromă, conservanţi, deci prin consumul lor zilnic nu numai că nu detoxificăm organismul, dar îl şi încărcăm cu toxine care, pe perioadă scurtă sau lungă de timp, pot provoca dezechilibre (endocrine, metabolice) sau chiar afecţiuni grave (cancer, alergii, scăderea imunităţii organismului).

Este important, totodată, să nu uităm să ne hidratăm pe perioada postului: apa plata, apa cu suc lamaie, ceai verde, ceai alb, ceai oolong, soc, mesteacăn, anghinare, păpădie, cicoare, armurariu, coada-şoricelului, ghimbir, tei, ginkgo-biloba, sulfina galbenă, lavandă, sunătoare.

În general, înainte de a începe un post, trebuie să consultăm și un medic, să facem un set de analize și să adaptăm postul la vârstă, la afecțiuni, la starea de sănătate sau la boală; atente trebuie sa fie in primul rand persoanele vârstnice, care suferă de mai multe afecțiuni cronice, metabolice, cum ar fi diabetul sau afecțiunile cardiovasculare pentru care un post prelungit și restrictiv poate fi contraindicat.

post_31777100

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here