Secretul fericirii la orice varsta

Autor:

Se întâmplă de multe ori să trebuiască să depăşeşti anumite „hopuri“ pe care ţi le rezervă viaţa. Nu vei găsi întotdeauna energia de a trece peste ele cu capul sus, dar mai mulţi specialişti îţi sugerează anumite „trucuri“ care să-ţi mai ridice moralul.

30
30 de ani

9 din 10 femei suferă, în fiecare lună, de cel puţin unul din simptomele sindromului premenstrual. Însă la 30 de ani, sindromul „loveşte“ şi mai dur.

Medicul Beth Hamilton a spus că iritabilitatea specifică perioadei premergătoare menstruaţiei poate fi evitată prin consumul unor mâncăruri care conţin triptofan, un aminoacid care ajută organismul să secrete serotonină, „hormonul fericirii“. Astfel, e indicat să consumi curcan, pui, somon şi nuci, alimente bogate în triptofan.

În această perioadă, multe femei sunt preocupate de carieră. Psihologul Gretchen Rubin, autoare a cărţii „Proiectul fericirii“ sugerează să eviţi să mai spui la serviciu „da“ în mod automat, doar pentru a face o bună impresie şefului. O poţi face doar atunci când este cazul, dar cel mai bine, spune ea, alege când trebuie să spui „da“ şi când trebuie să spui „nu“, pentru că asta te ajută să eviţi sentimentul de neputinţă sau lipsă de putere psihică care te va conduce în mod sigur către o cădere nervoasă sau extenuare fizică şi psihică.

Aceasta este vârsta la care majoritatea femeilor rămân gravide. Un studiu recent al Universităţii din Miami arată că femeile gravide care riscă să facă o depresie postpartum au trecut mai uşor peste dacă partenerul lor le-au făcut masaj relexant de două ori pe săptămână în timpul sarcinii.

40 de ani

30

Devenim aşa cum ne comportăm“, spune psihologul Christopher Peterson, profesor la Universitatea din Michigan. Cum am traduce asta?

Fă un efort intens şi fii cald şi zâmbitor şi vei învinge stările proaste, de tristeţe, de nemulţumire. E un fel de psihologie pozitivă care duce la o viaţă mai fericită şi plină de împliniri.

Depresia apare mai des la femeile care au peste 40 de ani, potrivit medicului Ali Domar, directorul Centrului Domar pentru Sănătatea Minţii şi Corpului din Boston, iar insomniile produc şi dezechilibre hormonale.

E un cerc vicios: noapte stai treaz, transpiri sau te gândeşti la o grămadă de lucruri, iar oboseala care rezultă duce la depresie şi stres, ceea ce poate înrăutăţi situaţia, adică să fie şi mai multe nopţi nedormite şi transpirate.

Poţi „sparge“ acest tipar prin câteva exerciţii cardio, sau orice te face să te simţi bine, de cel puţin trei ori pe săptămână. Şi nu renunţa până nu observi o îmbunătăţire a stării de spirit.

Peste 46 milioane de femei din SUA au în grijă un membru al familiei mai în vârstă, bolnav sau cu dizabilităţi. Acest lucru poate avea un rol foarte important pentru echilibrul tău emoţional. Ce să faci?

Barbara Ann Kipfer, autoare a cărţii „Ghidul fericirii femeilor“ spune că trebuie să petreci puţin timp cu tine însăţi. „Trezeşte-te cu o jumătate de oră înaintea celorlalţi, rezervă-ţi timp numai pentru tine după ce toată lumea a plecat la şcoală sau la serviciu sau rezervă-ţi prânzul numai pentru tine de 2-3 ori pe săptămână“, sugerează Kipfer.

Citeste mai mult pe http://www.clicksanatate.ro/Secretul-fericirii-la-orice-varsta_0_9308.html