Semnele si simptomele herniei de disc lombare

10531290_10152299317379755_1816677596_n

Diagnosticul herniei de disc lombare este stabilit numai de catre medicul specialist pe baza consultului, completat de RMN, procedura de investigatie deosebit de utila care, in plus fata de o simpla radiografie, vizualizeaza si tesuturile moi (nervi, muschi, discuri intervertebrale, etc.).

 

Primul simptom este durerea urmata de modificari ale posturii corporale, restrictii in miscari, modificari senzoriale si ale reflexelor.

Durerea difera in functie de nivelul implicat si este intensificata de stranut, tuse, suflatul nasului, pozitiile sezand si stand. Tipul durerii poate fi de la durere localizata strict lombar pana la durere mult mai intensa cu interesarea coapsei si piciorului.

Modificarile posturii corporale apar ca o consecinta a durerii. La mai mult de 50% din pacienti lordoza fiziologica dispare, coloana lombara se aplatizeaza sau se curbeaza in sens opus. Postura tipica este: usor aplecat in fata si inclinat spre partea dureroasa. Cele mai frecvente hernieri in regiunea lombara au loc intre vertebrele L4-L5 si L5-S1 cu implicarea nervului sciatic si mai putin frecvente intre L2-L3 si L3-L4 cu implicarea nervului femural.

Specificam ca cel mai des intalnite hernieri din regiunea lombara sunt la L4-L5 si L5-S1 datorita faptului ca la aceste niveluri se afla centrul de greutate al corpului uman.

Cateva semne distincte in functie de etajul hernierii:

-L3-L4:  durerea este resimtita la nivelul bazinului, articulatiei soldului si pe partea postero-laterala a coapsei; pentru acest nivel mersul poate fi serios afectat.

– L4-L5:  durerea este resimtita in articulatia soldului pe partea postero-laterala a coapsei si gambei pana la nivelul primelor trei degete; in cazuri mai grave mersul pe calcaie este imposibil, flexia dorsala fiind compromisa.

– L5-S1: durerea este resimtita in mijlocul regiunii fesiere, pe coapsa, gamba, calcai, incluzand ultimele doua degete; in cazurile grave mersul pe varfuri este imposibil.

 

Burileanu Horia Alin

Kinetoterapeut RPG

Centrul de Recuperare Medicala PROKINETIC Craiova