Odata cu venirea primaverii, cu totii resimtim o stare de astenie, de oboseala fizica si psihica generalizata, deoarece organismul nostru este epuizat, lipsit de vitalitate şi forţă, spoliat de vitamine si minerale.
Pe parcursul anotimpului rece am consumat mai putine fructe si legume proaspete, am facut mai putina miscare; acum trebuie sa facem fata unor noi schimbări de temperatură, de presiune atmosferica, de umiditate, ca şi luminii în exces. Astfel, corpul este suprasolicitat, cu atat mai mult cu cat tonusul fizic si psihic este mult diminuat in aceasta perioada.
Simptomele asteniei de primăvara sunt: stare de oboseala cronica, scaderea rezistentei la efort, lipsa de energie, variatii ale apetitului alimentar, dureri de cap, somnolenta diurna, scaderea capacitatii de concentrare si memorare, tulburari de dispozitie, stari depressive, astenie sexuala.
Ne vine in ajutor in primul rand o alimentatie proaspata, sanatoasa, care sa ne refaca necesarul de vitamine si minerale, sa ne redea tonusul fizic si psihic.
Este bine sa profitam de toata bogatia de verdeturi a primaverii si sa le consumam fara rezerve, deoareca au un rol important in combaterea asteniei de primavara, de intarire a sistemului imunitar si de crestere a tonusului psihic.
Pot fi consumate :
-Urzici, leurda, spanac, papadie, loboda, stevie, salata verde, ceapa si usturoi verde, patrunjel, marar, leustean, consumate sub forma proaspata, de salate sau sucuri, singure sau in combinatie; fructe (fructe de padure, caisele, prunele, strugurii, lămâile, portocalele, grapefruit, merele) de preferat consumate ca atare, cel puţin o dată pe zi; toate acestea au actiune detoxifianta, depurativa, diuretica, regleaza tranzitul intestinal, maresc imunitatea, scad colesterolul, imbunatatesc metabolismul si in acelasi timp sunt o sursa naturala bogata de vitamine, minerale, enzime, substante antioxidante, cu actiune tonica generala.
Condimentele aromate-busuiocul, maghiranul, leusteanul, rozmarinul, menta, reprezinta, pe langa sursa de vitamine si minerale, tonice si energizante deosebit de eficace. Prin continutul lor, combat depresia si stresul, revigorand psihicul.
Busuiocul este un tonic si un energizant excelent, are si efecte antioxidante si antiaging; se poate consuma sub forma de macerat la rece, care se bea dimineata pe stomacul gol; sau pulbere de busuioc, 1 lingurita rasa de pulbere de busuioc de 3 ori/zi, -preferabil sa fie tinuta sub limba 10 minute, dupa care se inghite cu apa sau ceai, timp de 10-15 zile.
Alte elemente împortante pentru dieta din această perioadă sunt preparatele stupului, o sursa valoroasa de aminoacizi, vitamine din grupul B, minerale, enzime: mierea, polenul, pastura, laptisorul de matca.
Drojdia de bere este un adevarat rezervor natural de vitamine din complexul B, care ne ajuta sa ne redobandim tonusul fizic si psihic, sa ne imbunatatim capacitatile de memorare si concentrare.
Fructele uscate sunt si ele o sursa de energie: curmale, smochine, stafide, care contin multe vitamine, inclusiv din grupul B, minerale, combat astenia, anemia, energizeaza si revitalizeaza; totodata au si proprietati antioxidante si intarzie aparitia semnelor de imbatranire.
Este foarte important sa consumam multa vitamina C din surse naturale, deoarece ajuta la cresterea imunitatii, ne fortifica organismul: fructele de padure sunt tonice, vitaminizante si mineralizante, macesele contin o concentratie importanta de vit C plus bioflavonoide, cu rol in creserea imunitatii si actiune antioxidanta; combat cu succes starea de oboseala cronica.
Alte surse de vitamina C sunt: kiwi, papaya, mango, lamaie, grapefruit, portocale, pepene galben, ardeiul iute, rosii, gulii, spanac, patrunjel, cartofii dulci, varza de Bruxelles, conopida, broccoli.
Tinctura de rozmarin – are un efect tonic general si nervos, este un stabilizator psihoemotional.
Uleiul de catina contine cantitati substantiale de vitamina A si C, este energizant si antioxidant.
Coenzima Q10 e creste nivelul energetic al organismului, intensifica metabolismul, amelioreza performantele fizice si intelectuale; combate depresiile.
Gemoterapia este benefica in combaterea asteniei. Se pot folosi extractele din muguri sau mladite de stejar, catina, mesteacan, rozmarin, coacaz negru, zmeur sau maces.
Ginsengul este foarte bogat in vitamine, minerale, glucide, lipide, aminoacizi esentiali, uleiuri eterice, steroli, enzime, saponine, biotina, antioxidanti, ginsenozide, care ii confera proprietatile terapeutice.
Are actiune adaptogena, adica ajuta organismul sa se adapteze la schimbarile de mediu si la stres, sa-si refaca echilibrul fizic si psihic; activeaza metabolismul, indeparteaza starea de oboseala si slabiciune, imbunatateste functia sexuala, incetineste procesul de imbatranire, prelungeste tineretea organsimului. La nivelul sistemului nervos, ginsengul combate oboseala intelectuală, imbunatateste memoria si concentrarea.
Rhodiola rosea este o alta planta adaptogena care îmbunătăţeşte starea psihică, stimulează capacitatea de adaptare a organismului la stres, lupta contra depresiei, anxietatii, atacului de panica.
Noni este un suc natural foarte bogat în vitamine, minerale, oligoelemente, enzime; ajuta la mentinerea sanatatii fizice si psihice, combate excelent starea de astenie, amelioreaza simptomelor depresiei, intareste sistemul imunitar; previne imbatranirea prematura; administrat seara inainte de culcare favorizeaza un somn linistit.
Spirulina si chlorella: au o compozitie bogata in proteine, aminoacizi, polizaharide, lipide, vitamine (A, grupul B, E) minerale (fier, calciu, zinc, potasiu, fosfor, magneziu, seleniu, iod), hormoni vegetali, enzime şi pigmenţi biologic activi; au acţiune detoxifiantă, energizantă, antianemică, stimulează creşterea şi memoria, previn îmbătrânirea prematura.
Totodata conţin multă clorofilă, care contribuie la purificarea si detoxifierea organismului, fiind benefice pentru eliminarea toxinelor din corp.
Ajuta la cresterea imunitatii naturale a organismului, cresc energia si vitalitatea.
Efecte deosebit de benefice in combaterea semnelor asteniei de primavara au si plimbarile in aer liber, practicarea unui sport in natura; exercitii precum pilates, stretching, gimnastica, practicate de 2-3 ori/saptamana, cresc tonusul fizic si psihic si ne echilibreaza la nivel emotional.
De asemenea reflexoterapia si masajul terapeutic, ajuta la refacerea tonusului fizic si psihic al organismului, ne redau vitalitatea si buna-dispozitie.
Nu uitati de aromoterapie, fie ca folosim cateva picaturi de ulei esential de trandafir, lamaie, rozmarin, ghimbir, busuioc puse in lampa de aromoterapie care ne energizeaza si ne dinamizeaza in timpul zilei si ulei esential de lavanda, musetel, muscata, bergamota in apa de baie efectuata seara, inainte de culcare, pentru relaxare.
Dr. Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie
http://www.drconstantinaruxandra.ro
Centrul de Terapii Naturiste SANAVIT CONSULT
https://www.facebook.com/SanavitConsult
Telefon: 0733.299.355