Cum sa tii sub control MIGRENA

Autor:

  Migrena reprezinta o durere de cap severa, pulsatila, de origine vasomotorie, de obicei unilaterala (dar poate fi si bilaterala), insotita de senzatie greata, voma, tulburari de vedere, fotofobie, ameteala, stare de epuizare, astenie, transpiratii, anxietate; este provocata de vasodilatatia la nivel cerebral cauzata de eliberarea de serotonina.

1920112_644736502339800_1111854629073697034_n
Crizele sunt episodice, repetitive, pot dura de la 1-2 ore pana la 72 ore; pot fi precedate sau nu de o aura.
Desi nu se cunoaste etiologia migrenei, s-a constatat ca aceasta are de obicei un caracter familial si survine mai frecvent pe un teren anxios sau dispeptic (afectiuni biliare, hepatice, parazitoze); femeile sunt mai predispuse , in special in timpul ciclului; de asemenea adolescentii si adultii tineri.
Factorii declansatori ai crizei migrenoase pot fi :
-ai mediului ambiant : lumina si zgomote puternice, anumite mirosuri, variatii ale presiunii atmosferice
-alimentari: mese neregulate; consumul de vin rosu, ciocolata, branza, monoglutamat sodiu, cafeina
-psihici: depresia, stressul, furia, agitatia, emotiile puternice, suprasolicitarea fizica si psihica, odihna insuficienta.
-medicamentosi: unele medicamente antidepresive, hipotensoare, antiinflamatorii
-variatii hormonale determinate de perioada ciclului, tratamente hormonale si cu anticonceptionale
-intoxicatii cronice, tabagism
migraine-6

Pentru prevenirea atacurilor migrenoase, este foarte important sa incercam sa evitam si sa eliminam factorii declansatori.
Tot in scopul prevenirii declansarii crizelor si tinerea lor sub control, este foarte important sa avem un stil de viata sanatos si sa incercam terapiile naturiste, cu efecte benefice in foarte multe cazuri.

In timpul crizelor, terapia include:
-masuri generale: repaus intr-o camera linistita, fara lumina sau zgomote puternice; comprese reci pe frunte sau la nivelul cefei;

tehnici de relaxare, biofeedbakcul, masajul bland al scalpului, acupunctura, reflexoterapie

tratament naturist: Tanacetum herba (iarba fetei), roinita, scoarta de salcie, captalan, ginkgo biloba, ghimbir, fructe de macese, frunze de coacaz, tinctura de rozmarin, ulei de lavanda, resveratrol, coenzima Q10, ulei peste; acestea pot fi administrate atat in criza cat si pentru prevenirea aparitiei crizelor migrenoase, 20 zile/luna.

-masaj pe tample si frunte cu 1 picatura de ulei esential de lavanda, menta, rozmarin

masaj
Gemoterapia, utilizata in cure periodice, pe perioade lungi de timp, are efecte excelente; se utilizeaza diferite combinatii gemoterapice ce includ extract din mladite de macese, extract din muguri plop negru, mladite rozmarin, muguri de coacaz negru, muguri arin negru, muguri de tei argintiu, muguri de nuc- numai la indicatia medicului apifitoterapeut.
-masaj pe tample si frunte cu 1 picatura de ulei esential de lavanda, menta, rozmarin

Orice durere de cap trebuie investigata la medicul specialist (internist, oftalmolog, neurolog), cu efectuarea unor examene de specialitate (Rx cranian, RMN, CT) pt a exclude existenta unor afectiuni grave de tipul unei tumori sau anevrism cranian care pot pune viata in pericol; de asemenea un puseu hipertensiv se poate insoti de durere de cap severa si poate precede un accident vascular cerebral.

Dr. Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie
http://www.drconstantinaruxandra.ro
Centrul de Terapii Naturiste SANAVIT CONSULT
https://www.facebook.com/SanavitConsult
Telefon: 0733.299.355