Legatura dintre poftele alimentare si deficientele de minerale

Pica-cette-maladie-qui-fait-manger-n-importe-quoi_w670_h372 (1)

Fiecare dintre noi a simtit, la un moment dat, o pofta exagerata de a manca ceva, fie ca era vorba de cartofi prajiti, branzeturi, dulciuri, etc.

Daca aceasta „pofta” nu dispare in timp, e momentul sa ne facem niste analize sau sa mergem la o consultatie la medic, deoarece exista riscul existentei unui deficit de vitamine sau minerale.

Ciocolata indica deficienta de magneziu

Daca sunteti o persoana mai nervoasa, agitata, stresata, puteti avea o carenta de magneziu; studii recente arata ca peste 50% din populatie prezinta un deficit de acest mineral.

Consumul a 1-2 cubulete de ciocolata neagra cu minim 75-80% cacao, sau a unei cesti de cacao bio poate ameliora situatia !

Alte surse importante de magneziu sunt : legume cu frunze verde-inchis, migdale, nuci, seminte, fulgi si tarate de ovaz.

Pofta de substante grase poate indica o carenta de calciu-utilizati sursele naturale vegetale de calciu organic: seminte chia, susan, in, canepa, migdale, verdeturi si legume cu frunze verzi; sau surse animale: lapte si derivate.

Pofta de carne ascunde de multe ori un deficit de vitamine din grupul B, de fier, de aminoacizi (carnitina). Puteti opta pentru carne curcan, peste, fructe mare, branza, oua, sau legume de tipul fasole, linte, humus, mazare, spanac, broccoli, ciuperci; sau fructe-prune, smochine, alune, migdale.

Pofta de dulce poate ascunde un deficit de crom, siliciu, sulf sau fosfor. In acest caz consumati: carne curcan, peste, crucifere (varza, broccoli), branza, seminte, fructe proaspete sau uscate.

Pofta de sarat arata deficienta de sodiu sau clor, sau pot semnala un dezechilibru hormonal. Puteti consuma linte, fasole, cereale, legume verzi, telina, castravete, spanac, ansoa.