ALERGII DE PRIMAVARA
Daca prezentati crize de stranut repetat, senzatie de mancarime la nivel nazal, faringian si ocular, nas care curge, senzatie de nas infundat, tuse seaca, stare de nervozitate-este bine sa va prezentati la medic ! Incepeti o terapie de desensibilizare cu produse naturale cat mai repede posibil !
Primavara este anotimpul cand alergiile respiratorii se pot acutizata (rinita alergica, faringita alergica, astmul bronsic alergic); cauzele declansatoare pot fi reprezentate de polenul unor flori si arbori care infloresc primavara, ca si de praful din casa sau de pe strazi, praful creta.
Alergiile de primavara (in special alergiile respiratorii) reprezinta un grup de afectiuni cu o incidenta crescanda in acest anotimp si cu o simptomatologie suparatoare (stranut repetat, nas care curge sau nas infundat, lacrimare excesiva, mancarime la nivel faringian, ocular, stare de iritabilitate, cefalee), care de multe ori au un impact negativ asupra vietii profesionale si sociale.
Medicul alergolog va efectua testele specifice pentru a identifica alergenul cauzator al alergiei; apoi va prescrie substante antihistaminice (generale si locale) care pot diminua simptomatologia.
In paralel, trebuie sa incepeti si o terapie naturista, cu plante cu actiune detoxifianta, antialergica şi antiinflamatorie: aloe, trei-fraţi-pătaţi, socul, păpădia, urzica, coada-şoricelului, mesteacanul, lavanda, lamaia, catina, brusturele şi pirul au efecte depurative şi antialergice. Aceste plante se administrează sub formă de combinaţii de ceaiuri (2-3 căni pe zi), tincturi (1 lingurita de 2-3 ori/zi) sau comprimate (2-4 comprimate pe zi, în funcţie de vârstă). Tratamentul este indicat 15-20 de zile sau in scop profilactic, inainte de debutul sezonului alergiilor.
Nu uitati de importanta alimentatiei: se poate consuma patrunjel, ce are proprietati diuretice, detoxifiante si antialergice importante, sub forma de salata sau suc de patrunjel (proaspat preparat),10-15 zile; utile sunt si sucul de telina, de spanac. Urzica are proprietati detoxifiante, utile in caz de alergii: este recomandat consumul plantei zilnic, cat mai putin prelucrata termic, sau sucul proaspat stors, timp de aproximativ 30 de zile; sau infuzia din frunze de urzica , 2-3 cani pe zi, timp de 20-30 de zile; sau tinctura, 1 lingurita de 3 ori/zi. Papadia are actiune diuretica, depurativa si se consuma sub forma de salate din frunze proaspat culese sau tije de papadie, la care se adauga ulei de masline si lamaie; sau infuzie din frunze, 2-3 cani/zi.
Deosebit de benefica este gemoterapia, deoarece favorizeaza in timp desensibilizarea persoanei, cu reducerea importanta a simptomatologiei si a intervalului de aparitie a crizelor alergice; se foloseste o combinatie de Extract din muguri de Coacaz negru, t din mladite de Maces, muguri de Carpen, muguri de Mesteacan pufos, muguri de Fag. muguri de Carpen si Calin.
Combinatiile gemoterapice trebuie sa fie recomandate de un medic fitoterapeut; in general se iau in combinatii, cate 50 ml din fiecare produs, timp de 2-3 luni, dupa care se face o pauza de 15-30 zile; tratamentul se poate relua.
Sa nu uitam de actiunea antialergica deosebita a sucului de orz verde, cate 50 ml de 2-3 ori/zi.
De asemenea, chlorella are actiune detoxifianta si antialergica, fiind indicata in aceasta perioada, sub forma de capsule, in cure de 30 zile.
Local, pentru diminuarea manifestarilor rinitei alergice, se pot folosi solutii ce contin soluţie hipotonă de apă de mare, filtrată microbiologic, cu extracte din plante ce au efecte antialergice, antiseptice şi antiinflamatorii (coacaz negru, boswellia serrata, menta, musetel).
Aromoterapie: se adaugă 3 picaturi de ulei esential de eucalipt, 3 picaturi de ulei esential de rozmarin, 2 picaturi de ulei esential mirt si 2 picaturi de ulei de arbore de ceai in apa fierbinte. Se fac inhalatii; sau se adauga uleirile esentiale in lampa de aromoterapie.Dr. Ruxandra Constantina
medic specialist MF
apifitoterapie, gemoterapie