Canicula si sanatatea

Autor:

Zilele caniculare pot afecta starea de bine a unei persoane sanatoase, deoarece temperaturile crescute creaza un stres suplimentar organismului, care face eforturi sa se adapteze; poate aparea o stare de astenie fizica si psihica, transpiratie, batai accelerate ale inimii, nervozitate accentuata, tuburari ale apetitului alimentar, dureri cap, ameteli, tulburari de somn, tulburari de concentrare; eruptii cutanate, crampe musculare.

Cei mai afectati sunt copii, persoanele cu afectiuni cronice, varstnicii si cei care desfasoara activitati fizice in aer liber.

Persoanele cu diferite afectiuni – cardiace (hipertensiune , angina) si vasculare (tulburari de circulatie venoasa si limfatica),  respiratorii (astm bronsic, bronsita cronica, emfizem) , metabolice (obezitate, diabet), osoase (reumatism degenerativ), cu tulburari psihice (anxietate, depresie, insomnie cronica, in cazul lor se constata o accentuare a simptomatologiei specifice si pot aparea chiar decompensari grave.

Astfel, persoanele cardiace pot prezenta variatii periculoase ale TA, crize de angina pectorala, respiratie grea, dureri cap si ameteli; in cazuri grave pot aparea accidente vasculare cerebrale si coronariene; se agraveaza tulburarile circulatie periferica, apar edemele si se accentueaza varicele

Persoanele cu afectiuni respiratorii cronice, care deja au capacitatea pulmonarea redusa, prezinta dificultati de respiratie, lipsa de aer, crize de sufocare.

Desi se considera ca durerile articulare sunt favorizate pe timp de iarna, temperaturile crescute accentueaza si ele aceste dureri, cu aparitia contracturii si a diferitelor grade de limitare a mobilitatii in articulatie.

Sa nu uitam de bolnavii diabetici, care in aceste zile caniculare prezinta variatii, uneoir periculoase,  ale glicemiei; atentie la dozele de insulina sau hipoglicemiante orale pe care vi le administrati, acestea trebuie ajustate in functie de valorile obtunute pe glucometru.

Afectati sunt si cei cu afectiuni psihice, creste gradul de iritabilitate, anxietate, agitatie psiho-motorie, depresie, tulburari de comportament; in zilele caniculare se inregistreaza, din pacate, o crestere a sinuciderilor.

Temperaturile crescute favorizeza inmultirea microbilor la nivelul alimentelor, in special daca acestea nu sunt tinute in condditii adecvate; apar toxiinfectii alimentare, enterocolite. Atentie mare de unde va procurati mancarea, evitati consumul de alimente preparate in necorepunzator (saorme, sosuri, dulciuri concentrate).

canicule-famille Persoane sanatoase pot sa evite, atat cat este posibil, aparitia acestor simptome neplacute prin:

-limitarea expunerii la temperaturi scazute in aer liber

-mentinerea unei temperaturi constante in incaperi (birou, acasa), diferenta intre temperatura interoara si a cea a mediului extern nu trebuie sa depaseasa 5-6 grade

-sa adopte o alimentatia in care sa predomine salatele asortate de legume si verdeturi, supe de legume, fructele proaspete; hidratare cu apa, limonade naturale, ceaiuri energizante naturale (ceai alb, verde, ceai de rozmarin, de cicoare, de fructe padure); se evita alcoolul, bauturile dulci din comert, excesul de cafea; se elimina din alimentatie prajelile, alimentele fast-food, carnea grasa, mezelurile, produsele patiserie; limitam consumul de sare si de zahar

Cu atat mai mult persoanle cu diferite afectiuni trebuie sa fie atente la alimentatie, sa consume apa si ceaiuri medicinale; sa nu renunte in nici un caz la medicatie sau sa-si ajusteze din proprie initiativa dozele; cardiacii sa ia obligator suplimente cu magneziu si potasiu. Se pot adauga suplimente naturale, care imbunatatesc starea generala si scad riscul aparitiei unor crize, dar doar la indicatia unui medic apifitoterapeut.

ob_c680d9_canicule

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here