Ceaiul, savoare si sanatate

 

Ceaiul, a doua cea mai consumata bautura din lume, este un remediu natural deosebit de benefic organismului. Efectele sale terapeutice au fost cunoscute si utilizate din cele mai vechi timpuri de japonezi, chinezi, indieni si englezi. Poate nu este intamplator faptul ca japonezii si chinezii au printre cele mai mari sperante de viata din lume.

Ceaiurile derivate din infuzarea frunzelor de Camelia sinensis ne hidrateaza si in acelasi timp, gratie compozitiei lor, bogate in minerale, vitamine, antioxidanti, previn imbatranirea prematura, ne apara de bolile cardio-vasculare, bolile degenerative si chiar de bolile canceroase; stimuleaza imunitatea; in acelasi timp au efecte tonice si energizante asupra sistemului nervos, inlatura oboseala fizica si psihica.

green tea with jasmine in cup and teapot

De departe campionul ramane ceaiul verde, bogat in polifenoli, care imbunatateste digestia, accelereaza metabolismul si arderea grasimilor (ajuta in lupta cu kg in plus), fluidifica sangele; totodata, persoanele care consuma regulat acest tip de ceai sunt mai putin predispuse riscului de aparitie a cancerului (colon, mamar, prostata, plamani) si a bolilor cardio-vasculare (hipertensiune, infarct); normalizeaza valorile glicemiei si ale colesterolului sanguin; protejeaza neuronii de bolile degenerative (Alzheimer, Parkinson); are proprietati antiseptice si dezinfectante la nivelul cavitatii bucale.

Deoarece are un continut relativ ridicat de teina, ceaiul verde nu se consuma in general dupa ora 16-17; de asemenea, consumul trebuie alternat cu perioade de pauze, deoarece administrarea pe termen lung favorizeaza pierderile de calciu si fier.

Se pot bea 1-2 cani pana la 3-4/zi; dupa ce am lasat apa fiarta sa se raceasca cateva minute, se infuzeaza 1-2 lingurite ceai , maxim 5 minute. Se poate servi asociat cu suc lamaie, miere, fructe, flori, condimente: scortisoara, nucsoara, ghimbir, vanilie, cuisoare, piper negru, anason,  frunze de dafin, migdale, anason, capsuni/zmeura, struguri, albastrele,  boboci de trandafir.

Ceaiul alb (care provine din mugurii proaspeti) este tipul cel mai pur cu cea mai mare concentratie de antioxidanti si cu o concentratie redusa de teina; are efect detoxifiant, previne imbatranirea prematura (intern si extern-la nivelul pielii), combate efectul radicalilor liberi si previne aparitia bolilor degenerative, a celor cardio-vasculare; ajuta la scaderea colesterolului; efect antitumoral marcant.

Kräutertee mit Melisse

Ceaiul negru are si el efecte terapeutice deosebite; intareste imunitatea,  imbunatateste capacitatea de memorare si concentrare; regleaza nivelul colesterolului sanguin;impiedica depunerea placilor aterom; scade tensiunea arteriala; relazeaza si calmeaza, scade nivelul hormonilor de stress; imbunatateste rezistenta la frig. Se pot bea 1-2 cani/zi, in prima parte a zilei.

Dr. Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie
http://www.drconstantinaruxandra.ro
Centrul de Terapii Naturiste SANAVIT CONSULT
https://www.facebook.com/SanavitConsult
Telefon: 0733.299.355

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here