Zaharurile naturale sau indulcitorii naturali sunt reprezentati de glucoza (in legume si fructe dulci), fructoza (in fructe), maltoza (în cereale), lactoza (în lapte si derivate lactate). Glucoza reprezinta principala sursa de energie.
Acestia pot fi consumati in cantitati moderate de catre persoanele sanatoase care nu au probleme de sanatate.
Zaharul este obținut din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr; contine cantitati mari de zaharoza, este metabolizat rapid si constituie o sursa imediata de energie, dar are un indice glicemic mare si determina o activitate crescuta a pancreasului pentru secretia de insulina.
In comert exista două tipuri de zahar: zaharul alb brut, nerafinat, care contine zaharoza si alte substante naturale provenite din planta de extractie (calciu, fier) si zaharul alb rafinat, care contine exclusiv zaharoză.
In ultimii ani s-a demonstrat efectul negativ pe care il are zaharul rafinat asupra sanatatii; nu numai ca provoaca diabet, cresterea colesterolului, obezitate, sindroml metabolic, favorizeaza ateroscleroza, dar, pe termen lung, consumul lui poate provoca si boli grave, cum este cancerul. Zaharul brun poate fi zahar brut, nerafinat, sau zahar alb rafinat, colorat cu melasă sau caramel. Este bine sa folosim zahar brun natural, neprocesat, obtinut din trestie de zahar, dar si acesta in cantitati moderate.
Exista alternative naturale sanatoase ale zaharului, care au mai putine calorii si un indice glicemic mai mic; pentru a nu avea efecte negative, ele trebuie sa provina din culturi ecologice, nemodificate genetic si extractele sa fie naturale si neprocesate :
- mierea naturala este una dintre cele mai bune alternative; contine fructoza naturala plus vitamine, minerale, antioxidanti, aminoacizi; trebuie consumata in cantitati moderate (contine calorii), nu se adauga in lichide fierbinti si nu se fierbe (isi pierde din proprietatile terapeutice);
- sucanatul, care este sucul de trestie de zahar deshidratat, putin procesat, bogat in vitamine si minerale
- extractul de stevie (obtinut dintr-o planta originara din America de Sud si Centrala); este sanatos, nu are calorii; in plus stimuleaza digestia, normalizeaza apetitul
- xilitol, sorbitol si manitol sunt preparate naturale dulci obtinute prin fermentarea a porumbului sau a trestiei de zahar; au putine calorii
- melasa (in special cea neagra) care provine din culturile ecologice de sfecla sau trestie de zahar; contine cantitati importante de fier, plus potasiu si calciu.
- siropul de artar, este un indulcitor sanatos, ajuta la prevenirea inflamatiilor
Fructoza – zaharul natural din fructe- nu ridica probleme de sanatate deoarece fructele contin si vitamine, minerale, fibre, antioxidanti. Se gaseste in cantitati mari in miere si fructe dulci. Are un gust mai dulce decat zaharul iar metabolizarea ei necesita mai mult timp.
Este si un indulcitor frecvent folosit in produsele alimentare comerciale, deci atentie in caz de consum crescut, deoarece poate determina cresterea sintezei de trigliceride si colesterol cu aparitia sindromului metabolic si a obezitatii; de asemenea influenteaza negativ capacitate de memorare
In ceea ce priveste piata indulcitorilor artificiali, exista nenumarate controverse in acest domeniu. Unii indulcitori naturali (maltinolul, inozitolul) sunt considerate relativ sigure, zaharina, sucraloza si aspartamul provoaca in timp dezechilibre, alergii, tulburari de tranzit si pot chiar favoriza aparitia cancerului.
Deci atentie sporita la folosirea inadecvata a produselor ce contin indulcitori sintetici; acestea nu trebuie folosite decat de persoanele cu diabet si doar la indicatia medicului specialist; in nici un caz de persoanele sanatoase pt ca, desi nu au calorii, cresc pofta de mancare si provoaca in timp acumularea de kg, deoarece impiedica receptia corecta a mesajelor la nivel cerebral.